Adayınızla ilgili gelen değerlendirme kağıdında önceki görüşmecinin “o ne giymiş öyle” yazdığını görseniz ne düşünürsünüz?
Bir Gazete Haberi
18 Kasım 2015 tarihli Hürriyet gazetesinin bir haberi şöyle;
Sekretere Tazminat
İngiltere’ye bağlı Guernsy Adası’nda bir işveren, güzel elbisesi ve kırmızı rujundan dolayı işe aldığı ortaya çıktığı sekreterine yönelik cinsiyet ayrımcılığı yaptığı gerekçesiyle tazminat ödemeye mahkum edildi. … isimli ecza şirketinin patronu işten çıkardığı sekreterine seksist davranışlar nedeniyle 10 bin 500 sterlin tazminat ödeyecek. Sekreter duruşmada verdiği ifadede işe başladıktan kısa süre sonra patronun iş görüşmesi sırasında CV’sinin üzerinde aldığı notları gördüğünü ve onun “kırmızı ruj, yüksek topuklu ayakkabılar, elbise-güzel” diye yazdığını tespit ettiğini söyledi. Sekreter ayrıca işe başvuran başka adayların CV’lerine baktığını ve bu dosyaların üzerinde de
“Şişman, çirkin, o ne giymiş öyle, ben sadece güzel kadınları işe alıyorum” gibi notlar gördüğünü söyledi. Sekreter bir keresinde de patronunun kendisine “iş arkadaşlarının aynı kendisi gibi sadece güzel kadınlara kibar davrandığını” söylediğini iddia etti.
Notlardaki Ayrımcı İfadeler
Kurumunuz için en iyi işe alım yöntemini uyguluyor da olsanız süreçte yapacağınız küçük bir hata işleri tersine çevirebilir. Örneğin; görüşeceğiniz adayla ilgili elinize gelen değerlendirme kağıdında, “o ne giymiş öyle” diye not düşüldüğünü görseniz ne düşünürsünüz? Mülakat esnasında objektif olmanın önüne büyük bir bariyer koyan ve tarafsız olmayı oldukça zorlaştıran bir ifade olduğu aşikar.
Bazılarına göre şaşırtıcı, ama mülakatta not alırken pek çok hata yapılıyor. Sadece mülakatta not almakla ilgili uzun uzun yazılıp, üzerine konuşulabilir. Ne yazık ki birçok kişinin “alt tarafı not almak” diye baktığı, hiç önemsemediği ve bu yüzden de mülakat sırasında ve sonrasında türlü hatalar yapabildiği bilinen bir gerçek. Tabii bu arada büyük çoğunluk da not almıyor veya CV üzerine eciş bücüş bir kaç cümle yazıyor.
Bizde durum nedir dersiniz? Elimde resmi bir araştırma yok, ancak bana aktarılanlara dayanarak size bir iyi bir de kötü haberim var. Önce kötü haber; ne yazık ki bu tür durumlar bizde de yaşanıyor. Yani mülakatta adayı değerlendirirken “uzun boylu ve çok hoş görünüyor” “güzel bir yüzü var” “yeşil gözlü” gibi ifadeler maalesef yazılan notlar arasında. İyi haber ise neyse ki bu tür notların geneli temsil etmemesi. Seçme değerlendirme sürecini doğru oluşturup yöneten firmalarda bu tür notların neredeyse olmaması.
Adayın gerçekten güzel bir yüzü, dalgalı havalı saçları, yeşil gözleri olabilir. Ancak bu fiziki özelliklerin adayın iş yapış biçimine etkisi nedir? Asıl olan adayın işi yapabilmesini sağlayacak yetkinlikleri, eğitimi ve kişilik özellikleri değil midir? Kişi özellikleri listesinde zorunlu veya tercih sebebi bir fiziki özellik belirlenmişse, elbette bu fiziki özellik aranmalıdır. Listenin dışına çıkıp değerlendirenin kendi beğenisini ve yorumunu kattığı ifadeler doğru seçim kararına hiçbir şekilde hizmet etmez. Hizmet etmediği gibi, yasal olarak kurumunuzun başını derde de sokabilir. Tıpkı haberdeki gibi.
Mülakatta not almanın püf noktalarını merak edenler Mülakat Ustalık İster kitabından detaylara ulaşabilir.
Mülakatta kaleminizden çıkanlar sağlıklı seçim kararına destek olsun, köstek değil.