Görünmez Kadın Sendromu Nedir?

Görünmez kadın sendromu birçok kadının içinde bulunduğu ancak isimlendirmedikleri, hatta belki de fark etmedikleri bir durum.

Görünmez Kadınlar

Görünmez Kadınlar

Konuşuyorsunuz sizi duymuyorlar. Söylediklerinizin dikkate alınmadığı tecrübesinden veya önemsenmeyeceği kaygısından susuyorsunuz. Biliyoruz ki zaten çalışan kadının sesi yok. Performansınızı göz ardı ediyorlar, yaptıklarınızı önemsemiyorlar, yorumunuzu almıyorlar. Bir şekilde sizi, yaptıklarınızı, potansiyelinizi görmezden geliyorlar. Sanki yokmuşsunuz, sanki orada değilmişsiniz, sanki tüm onları yapan siz değilmişsiniz gibi. Çocuk olsak ve bu sihirli bir ‘görünmezlik oyunu’ olsa hoşumuza gidebilir. Ama yetişkiniz ve oyun oynamıyoruz. Ya da eğer bu bir oyunsa, kadınlar da herkes kadar bir oyuncu.

‘Görünmez Kadın Sendromu’ Hint asıllı Chitra Nayak tarafından tanımlanmış. Kadınların kendilerini öne çıkarma çabasından uzak sessiz sedasız iş yapış biçimlerini görünmezlik olarak yorumlamış Nayak.

Ülkemizin genelinde çalışan kadın için verilerin pek iç açıcı olmadığını biliyoruz. Belli meslekleri belli cinsiyetlere yapıştırmışız; hala ‘Kadınlar şoförlük yapabilir mi?’ diye sorguluyoruz. Bizi sınırlayan inançlarımızdan kurtulursak, meseleye sadece cinsiyet değil, yetkinlik, tecrübe, eğitim odaklı da bakabiliriz.

thenewdaily.com.au sitesi 30 Haziran 2016 tarihli ‘Görünmez kadın sendromu: sizde var mı?’ başlıklı yazısında National Ageing Research Institute (NARI)-Ulusal Yaşlılık Araştırma Enstitüsü araştırmacısı Melanie Joosten’ın görüşlerine yer vermiş. Joosten’in araştırmasının sonuçlarına göre pek çok kadın yaşlandıkça görünmez hissediyor.

Görünür Olmak İçin

Peki kadınlar nasıl görünür olacak? Gelin bu konuda Nayak’ın chitranayak.com sitesindeki önerilerine kulak verelim. Görünür olmak için öneriler özetle şöyle;

  • Kendinizle ilgi yapabileceğiniz en iyi halkla ilişkiler çalışmasını yapın: Eğer başkalarına neye sahip olduğunuzu söylemezseniz, bunu nasıl bilebilirler? Ne kadar yoğun olursanız olun, buna zaman ayırın. Bu insanlara ne kadar muhteşem olduğunuzu söylemek değil. Sadece insanlar yaptıklarınızdan haberdar olsun diye işinizin somut çıktılarını paylaşmak. Böylece ilgili kişiler sizin şirketin gelişimine olabilecek katkınızdan haberdar olurlar.
  • Elinizi kaldırın: Yeni fırsatlar olduğunda kadınlar nadiren göz önünde olmak isterler. Çoğu zaman kadınların kendilerine olan güven sorunu onları engeller. Birçok zaman kadınlar belli bir role neden gelemedikleriyle ilgili kendilerini suçlarlar. Aslında o göreve getirilmemelerinin sebebi talip olmamalarıdır. Kadınların bir sonraki kariyer basamağını veya terfi etmeyi veya yükselmeyi sormaya ihtiyaçları var.
  • ‘Hayır’ cevabıyla barışın: Kadınlar reddedilmekten oldukça korkuyor. Gerçekte üst düzey yöneticilerin çoğu kariyerlerinin belli evrelerinde yenilgiyle baş etmeyi başarmış kişilerdir.
  • Ağırlığınızı hissettirerek konuşun: Kadınlar bazen cümlelerini soru tonlamasıyla bitirirler. Bu karşısındakilerde emin olmadığı düşüncesi yaratabilir. Kadınların net ve kesin bir üslup geliştirmesi gerekir. Belirsiz, karışık ve uzun ifadelerden kaçınmalıdırlar.
  • Risk alın-konuşmanızı duyurun: Birçok şirkette özellikle de genç teknoloji ortamlarında zorlayıcı-agresif bir başarı modeli vardır. Teknolojiyi anlamak için beraber çalışmak en iyi yoldur. Bununla birlikte bazen kendi bakış açınızın duyulabilmesi için yüksek sesle konuşmak, iddialı olmak gerekir.

Kaynaklar:
https://chitranayak.com/the-invisible-woman-syndrome-five-tips-to-become-visible/
https://thenewdaily.com.au/life/relationships/2016/07/30/invisible-woman-syndrome/