Yapay zekanın yaygınlaşması ile iş kaybına uğrama olasılığı en yüksek olan meslek grubu belirlendi. Büro işlerinin ve kadın istihdamının bir hayli etkileneceği tahmin ediliyor.
Yapay Zekanın Etkileri
Yapay zekanın gelecekte meslekleri ve iş yapış biçimlerini nasıl etkileyeceğine yönelik pek çok haber okuyoruz. Yakın bir zamanda öğrendik ki yapay zeka 2030’a kadar 4 mesleği ele geçirecek.
10 Mayıs 2023 tarihli www.bbc.com/turkce/articles sitesi de şöyle demişti: Goldman Sachs’ın Mart 2023’te yayımladığı bir rapora göre üretici yapay zeka, günümüzdeki tüm işlerin çeyreğini yapabilir. Otomasyon yalnızca ABD ve AB’de 300 milyon kişinin işini alabilir. 22 Ağustos 2023 tarihli sozcu.com.tr sitesinin konuyla ilgili haberi de bunu doğrular nitelikte. Haber şöyle:
Ofis Çalışanları İş Kaybı Yaşayabilir
Yapılan bir araştırmaya göre, yapay zekanın gelişmesi nedeniyle iş kaybına uğrama olasılığı en yüksek olan meslek grubunun ofis çalışanları olduğu belirlendi.
Birleşmiş Milletler’in pazartesi günü yaptığı bir araştırmaya göre, yapay zekanın düşünüldüğü gibi çoğu insanın işini tamamen üstlenmeyeceği, bunun yerine görevlerinin bir kısmını otomatikleştirerek onlara başka görevleri yapma olanağı tanıyacağı ortaya çıktı.
Ancak bununla beraber araştırmacılar, yapay zekanın büro işlerine ağır bir darbe vuracağı ve kadın istihdamını potansiyel olarak daha fazla etkileyeceği konusunda uyardı. Çalışan kadın; ülkede ve işyerinde zaten iyi bir durumda değilken, çalışan kadınla ilgili veriler üzücüyken kadın istihdamı ile ilgili bu veri iç açıcı değil elbet.
Yapay zeka ve onun sohbet robotu uygulamalarına olan ilginin artması, 1900’lerin başında hareketli montaj hattının devreye girmesiyle ve 1950’lerdeki ana bilgisayarların ardından ortaya çıkanlara benzer şekilde, yapay zekanın çalışanları işsiz bırakmasıyla ilgili korkuları ateşlemeye devam ediyor.
Kadın İstihdamı Sekteye Uğrayabilir
Ancak Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından hazırlanan çalışma, “Çoğu iş ve endüstri yalnızca kısmen otomasyona maruz kalıyor ve bu nedenle yapay zeka tarafından ikame edilmek yerine tamamlanma olasılıkları daha yüksek. Bu teknolojinin en önemli etkisinin muhtemelen işlerin arttırılması olacağı anlamına geliyor” diyor.
Çalışma; metin, görüntü, ses, animasyon 3D modeller ve diğer verileri üretebilen GenAI’dan en çok etkilenecek mesleğin, görevlerin yaklaşık dörtte birinin potansiyel otomasyona maruz kalan büro işi olduğunu söylüyor.
Ancak yöneticiler ve satış elemanları gibi diğer mesleklerde yapay zekanın fazla bir etkisinin görülmeyeceği belirtildi.
Yine de BM ajansının raporu, yapay zekadan etkilenen işçiler üzerindeki etkisinin hala “acımasız” olabileceği konusunda uyardı.
Araştırmacılar, “Bu nedenle, çalışmamız ‘sakinleştirici bir ses’ olarak değil, daha ziyade teknolojik değişikliklere yanıt verecek politikalardan yararlanma çağrısı olarak okunmalı” dediler.