Verimli çalışmak için Bill Gates ve J.K. Rowling’in de faydalandığı araçların neler olduğunu biliyor musunuz?
Verimli Çalışmak İçin
Verimli çalışma tüm iş yerleri ve çalışanlar için sıcak bir konu. Çalışanlar gayretle ve işini severek yapma konusunda tutarlılık gösterse de verim alınmasının önüne pek çok engel çıkabiliyor. Bazen yoğun çalışma temposu verimi düşürebiliyor. Bazen de stres sorun olabiliyor ve biliyoruz ki iş yeri stresi hata yapmayı artırıyor.
Verimi artırmak ve iş yoğunluğunu planlamak için hangi tekniklerin öne çıktığını biliyor musunuz? Bu konuyu ele alan Daily Mail’in haberine Sözcü gazetesi web sitesinin 22.12.2022 tarihli aktarımıyla özetle bakalım.
Bill Gates ve J.K. Rowling gibi dünyaca ünlü isimlerin tercih ettiği bu yöntemler, hedeflenen sonuçları almaya öncelik veriyor.
Daily Mail’in haberine göre popüler yöntemler şöyle sıralanabilir:
- Derin Çalışma
- Eisenhower Matrisi
- Zaman Engelleme
- Dikkat Dağıtma Listesi
- Pomodoro Tekniği
- Pareto İlkesi
- Eat That Frog (Ye o kurbağayı)
- Kariyer Yedekleme
Derin Çalışma
İnsanların belirli bir süre tüm dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırdığı yöntem, Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates tarafından kullanıldı ve 1995 yılında Internet Explorer’ın piyasaya sürülmesini sağladı.
Sekiz hafta içinde yazılımın temel kodunu yazmıştı, dikkatini dağıtacak şeylerden kurtulmuş ve odaklanmaya öncelik vermişti.
Gates hala yılda iki kez ormandaki bir kulübede e-posta, telefon görüşmesi veya internet içermeyen “düşünme haftaları” yapıyor.
Dünyaca ünlü yazar J.K. Rowling de “Harry Potter ve Ölüm Yadigarları”nı yazarken derin çalışma metodunu kullandı. Harry Potter serisinin yedinci kitabını yazarken Edinburgh’da beş yıldızlı bir oteldeki bir süite yerleşti.
Eisenhower Matrisi
Eisenhower Matrisi, insanların görevlerini dört farklı bloğa ayırmalarını tavsiye eder. ABD’nin 34. Başkanı Eisenhower tarafından yaratılan bu metot zor kararlar almak için kullanıldı.
Matris, görevleri “acil ve önemli”, “acil ancak daha az önemli”, “önemli ancak daha az acil”, “ne acil, ne önemli” olarak derecelendirir.
Zaman Engelleme
Derin çalışma metodundan çıkan bu yöntem, insanların e-postaları kontrol etmek, daha büyük projeler üzerinde çalışmak ve gruplar halinde ilgili görevleri tamamlamak için belirli zamanlarda günlerini planlamasına dayanır.
Bu fikir, insanların önce tüm haftalarını gözden geçirmeleri, her gün bunları tamamlamak için zaman ayırmadan önce yapılması gereken temel görevleri belirlemeleri gerektiği fikrine dayanıyor.
Dikkat Dağıtma Listesi
Kesintisiz çalışma süresi ilkeleri üzerinde çalışan basit bir tekniktir. Bu metotta yüksek odaklı bir görev üzerinde çalışırken kişinin yanında bir liste veya kağıt parçası olması gerekir. Akılda herhangi bir dikkat dağıtıcı unsur ortaya çıkar çıkmaz, bunlar daha sonra incelenebilmesi veya harekete geçirilebilmesi için bir kağıda yazılmalıdır.
Pomodoro Tekniği
Bu teknik 25 dakikalık aralıklarla çalışmayı, arada beş dakikalık kısa molalar vermeyi içerir. Metot, insanların belirli kısa sürede daha fazlasını başarmasına ve ertelemeyi durdurmasına yardımcı olmayı amaçlar.
Pareto İlkesi
80/20 kuralı olarak da bilinen Pareto İlkesi, sonuçların yüzde 80’inin nedenlerin yüzde 20’sinden kaynaklandığını belirtir.
Kişisel düzeyde uygulandığında bir çalışan, veriminin büyük çoğunluğunun işte geçirdiği zamanın yüzde 20’sinden gelebileceğini görebilir, eğer bu süre etkin olarak kullanılırsa.
İlke tüm iş planlarına uygulanamaz. Ancak duruma göre, insanlar zamanlarını ve çabalarını en iyi şekilde yönlendirebilirler.
Eat That Frog (Ye O Kurbağayı)
Mark Twain insanların kaçındıkları zor görevleri en başta yapmaları gerektiğini savunur. Twain’den esinlenen Brian Tracy tarafından popüler hale getirilmiştir.
Kariyer Yedekleme
Bu yöntem verimliliği artırmaya yönelik bir teknik olmasa da çalışırken diğer iş seçeneklerini sıralama sürecine verilen isimdir. Aktif iş aramanın aksine, kariyer desteği diğer seçenekleri keşfetme, ağ kurma, gelecek hakkında düşünme ve geri çekilme seçenekleriyle ilgilidir.