Dünyada şimdiye kadarki en büyük haftada 4 gün çalışma denemesi başarıyla sonuçlandı. İşte sonuçlar…
En Büyük Deneme
Pandemiyle birlikte ‘Çalışma süresini kısaltmak mümkün mü‘ sorusu daha çok gündeme geldi. Henüz pandeminin adı bile yokken hafta sonu iznini 3 güne çıkaran Microsoft'un dört gün çalışma hamlesi bu konuda atılan ilk adımlardan. Sonra konu tartışıldı durdu.
‘Dört gün çalışma üç gün tatil olur mu olmaz mı’ ‘Olursa verim düşer mi’ ‘Üretkenlik azalır mı’ gibi sorular geride kaldı. Çünkü araştırıldı, denendi. Araştırmacılar, İzlanda’da yapılan ve şimdiye kadarki en büyük haftada 4 gün çalışma denemesinin büyük başarıyla sonuçlandığını belirtti.
Gelin 5 Temmuz 2021 tarihli hurriyet.com.tr haberine birlikte bakalım. Haber özetle şöyle diyor:
“İzlanda’da yapılan bir araştırma kapsamında, ülkenin çalışan nüfusunun yüzde 1’inden fazlası, toplam ücretle herhangi bir azalma olmadan haftalık çalışma süresini 35-36 saate indiren pilot programa katıldı. Uygulama, işçiler, ofis çalışanları, hastane ve sosyal hizmetler çalışanları dahil iş yerleri ve standart olmayan vardiya düzenlerinde 09.00-17.00 saatlerinde çalışan farklı gruplardan oluşturuldu.
Üretkenlik ve Refah Arttı
Haftada 4 günü kapsayan çalışma denemesinin ardından İzlanda’daki Sürdürülebilirlik ve Demokrasi Derneği (Alda) ve İngiltere’deki Autonomy adlı düşünce kuruluşlarının yayımladığı ortak analiz, 2015’ten 2019’a kadar süren ve 2 bin 500’den fazla kişinin katıldığı denemelerin üretkenliği ve refahı artırdığını ortaya koydu.
Denemeye katılan işçilerin refahının bir dizi göstergede önemli ölçüde iyileştiği, stres ve tükenmişliğin yanı sıra, sağlık, iş ve yaşam dengesinin hemen hemen pilot programa katılan tüm gruplarda önemli ölçüde iyileştiğini gösterdi. Öte yandan, araştırmacılar, denemeye dahil edilen iş yerlerinin çoğunda üretkenlik ve hizmet sunumunun aynı kaldığını veya iyileştiğini gözlemledi.”
Türkiye’den de bu konuda adım atan lider kurumların haberlerini yazabilmek dileğiyle.