L’Oréal Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Demet Akman ile kurum içinde uygulanan ‘Dijital beceri gelişimi’ ve ‘Esnek öğrenme’ kapsamında yapılan röportajın devamı.
- “Digital Upskilling” (Dijital Beceri Gelişimi) kapsamında neler yaptığınızdan bahseder misin?
Öncelikle dijitalin neden bizim için önemli bir öncelik olduğundan bahsetmek isterim. L’Oréal, bir numaralı tekno-güzellik şirketi olmayı hedefliyor; bunu da yaptığımız işin kalbine teknolojiyi koyarak yapıyoruz. Teknolojiyi, inovasyon yapmak, üretmek, tüketicilerimizle çok daha derin ve anlamlı bağlar kurmak ve çalışanlarımızı merkeze koyduğumuz İnsan Kaynakları önceliklerimiz için kullanıyoruz. Dijital beceri gelişimi bizim dijitali yaptığımız işin içine entegre etmemizi sağlayan, teknolojik trendlerle birlikte güzellik trendlerini birleştiren, işimizi ve çalışanlarımızı besleyen ve dijital dönüşümün yapıtaşlarından bir tanesi. Biz de bunun için “CDO Akademi”yi oluşturduk.
- CDO neyi simgeliyor?
‘Chief Digital Officer’. Bu departmanımızla birlikte oluşturduğumuz bir Akademi. CDO Akademi’mizde iş ve dijital önceliklerimiz çerçevesinde sunduğumuz pek çok beceri gelişimi programımız var. Konularına göre hedef kitlesi değişiyor ama esnek öğrenme platformumuz sayesinde ve online olduğu için dileyen herkes de katılabiliyor. CDO Akademi’nin içerisinde pek çok ana başlık var; medya ve dijital, pazarlama ve dijital, içerik yönetimi, ölçümlenmesi, hassas reklamcılık, e-ticaret, vb. Dijital beceri gelişimi yapmak istediğimiz hem dijital trendlerin neler olduğunu, hem yaptığımız iş açısından bunların birbiriyle nasıl birleştiğini ortaya koymak ve geliştirmek. Ekibimiz bu anlamda hangi seviyede ve yetkinlikte? Ekibimizi bir adım öteye nasıl geçirebiliriz? CDO Akademi başlığında bu odakta yaptığımız eğitimler bunlar. Hatta geçen senenin ikinci yarısında da bunu oyunlaştırdık ve çalışanlar için daha eğlenceli bir hale getirdik
- Nasıl yaptınız?
Bunun amacı kişiye özel bir gelişim programı oluşturmak, daha fazla etkileşimi sağlamak ve ödüllendirme sistemi ile motivasyonu artırmak. Çalışanlar tamamladıkları eğitimlerden puan topluyorlar ve bu puanları bir ödüllendirme sistemine dönüşüyor. Bu şekilde hem dijital becerilerini artırıyorlar, hem eğleniyorlar, hem de tatlı bir rekabet oluyor.
- CDO Akademiye herkes dahil mi? Yoksa belli bir grubu mu hedef alıyorsunuz?
Hedef grubumuz belli, ancak dijital beceri gelişim eğitimleri çok büyük bir gruba açık; eğitimler online olunca daha esnek de olunabiliyor. Organizasyonumuza yeni katılan kişiler için de program içerikleri güncelleniyor, adapte ediliyor.
- İçerikleri siz mi belirliyorsunuz?
Evet, gerek kendimizin oluşturduğu ya da global ekiplerimizden gelen içerikler, gerekse birlikte çalıştığımız iş ortaklarımızla (medya ajansımız, sosyal medya iş ortaklarımız, vb) oluşturulan içerikler. Dijital Müdürlerimiz konularında uzman ve çok yetkin oldukları için iç kaynaklarımızla zengin bir havuzumuz var.
Dijital Müdürlerimizle birlikle dijital beceri gelişim programlarımızın takibini ve bu alanda ihtiyaçlarının öngörülmesini, belirlenmesini sağlıyoruz. Ayrıca bir diğer değerlendirme aracımız da CM1 (Certified Marketer Level 1). Bu pazarlama ekiplerinin, içerik yaratan ekiplerin, marka iletişiminde görev alan ekiplerin dijital becerilerinin hangi seviyede olduğunu belirlemelerini sağlayan bir online test. Bu testi yaptıktan sonra kişiye özel bir gelişim programı çıkıyor. Çalışan da bu program ile odaklanması gereken yerleri belirlemiş ve gelişimini de bu çerçevede hızlandırmış oluyor.
- Sanki bir iki sene öncesinden pandemiyi haber aldınız da tüm bu dijital hazırlıkları yaptınız gibi bir durum var. (Gülüşmeler)
Haklısın. Dijital ana önceliklerimizden birisi ve bu konuya odaklanmamız da ve dijital dönüşüm çalışmalarımız da daha eskiye dayanıyor. Burada bence L’Oréal’in en büyük farkı öncesinden kaynağı doğru yere kullanmak. Dijitale de hem insan kaynağı, hem de finansal anlamda çok önemli bir yatırım yapıyor. Öngörmek, hazırlamak, organizasyonel anlamda buna hazır olmak dijital dönüşüm yolculuğumuzun önemli aşamaları.
- “Pandemide ne yaptınız?” sorusu çok anlamsız olacak çünkü zaten siz öncesinde çalışmaya başlamışsınız.
Aynen. Dijital dönüşüm yolculuğumuz çok daha önceden başlamıştı ve bir kısmını aktardığım bu araçlarımız, programlarımız da (CM1, CDO Akademi, vb) pandemi öncesi vardı. Dijital Beceri Gelişimi İnsan Kaynakları stratejimizin bir parçası.
- Bu CEO’nuzun vizyonu muydu?
Elbette, CEO’muzun vizyonuyla beraber dijital alanda bu dönüşümü sağlayacak kişilerin organizasyonumuza katılmasıyla bu noktaya geldik. Tüm bunların olması için dijital transformasyonu bilen, dijitali bilen ve dijitalin işe etkisini bilen kişileri organizasyona dahil etmeye ihtiyaç var.
- Peki çalışanlardan farklı tepkiler de alıyor musunuz? Örneğin “Ya gırtlağımıza kadar dijital olduk. İnsan insana, can cana hiç temasımız yok. Birbirimizi arada sırada da olsa yüz yüze görsek” diyenler çıkmıyor mu?
Çok güzel söyledin. L’Oréal’in en önemli değerlerinden bir tanesi birlikte olmak, birlikte bir şeyler yapmak. Olay sadece işte birlikte olmak değil, yeri geldiğinde iş dışında da birlikte olmak. Çok genç bir ekibiz. Bu genç ekibimiz birlikte olmaktan keyif alan, tatile birlikte giden, iş dışı da sosyal ortamlarda görüşen bir ekip. Dolayısıyla bizim bu dönem için en çok zorlandığımız şey birbirimizden ayrı kalmak. Evet dijital her zaman odağımızda ama biz her zaman bir arada olmayı, birlikte bir şeyler yapmayı, eğlenmeyi, keyif almayı seven bir ekibiz. Bu bizim DNA’mızda var ve bunu korumak istiyoruz.
- Şu anda bunların hiçbirini yapamıyorsunuz.
Evet, maalesef. Biz birlikte çay kahve içmekten, yemek yemekten, sohbet etmekten keyif alan bir ekibiz; bunu online olarak da yapıyoruz elbette ama fiziksel olarak bir arada olmanın yerini tutmuyor. L’Oréal hiçbir zaman tamamen on line çalışan bir şirket olmayacak. Elbette her şey de eskisi gibi olmayacak; önemli olan doğru dengeyi bulmak.
- Henüz dijital çalışma biçimine çok da uyum sağlayamamış ama uyum sağlamak isteyen, senin anlattıkların minvalinde ufak da olsa çalışmalar yapmak isteyen kurumlara ne önerirsin?
Öncelikle ihtiyacı doğru tespit etmelerini öneririm. Çünkü “Eyvah yandık bittik. Her türlü dijital kaynağı alalım” da dememeliler. Her şirket, önceliklerine göre bir ihtiyaç tespitinde bulunmalı ve aksiyon planını oluşturmalı. Evet bu dönem e-ticaret dönemi ama bütün endüstriler e-ticaret yapabilecek durumda değil. Ne tür yetkinliklere ihtiyaç var ve o yetkinlikleri nasıl organizasyona katabilirler? Dijitali sadece kendi içindeki insanları büyüterek yapmak çok mümkün değil. Dijital sadece CEO’nun, Genel Müdür’ün değil herkesin ajandasında olmalı. İK’nın da, finansın da, tedarik zincirinin de, üretimin de önceliğinde ve ajandasında olmalı. Aksi taktirde o tekerleği döndürmek daha zorlaşıyor. Sen de biliyorsundur, geçen sene Nisan ayları gibi söyleniyordu; iki yılda olacak dijital dönüşümü iki haftada yaşadık. Bu artık çok daha hızlı gidiyor. Bu çarkı bir yerden yakalamak ve devam ettirmek gerekiyor.
- Verdiğin bilgiler çok kıymetli. Anlattıklarının okuyanların zihninde ışık yakacağına inanıyorum. Uygulamalarınızı paylaştığın için teşekkür ederim.
Rica ederim. Ben de teşekkür ederim.