Toksik Patronla Baş Edebilmek İçin Beş Yöntem

Forbes istifaya gerek kalmadan toksik patronlarla başa çıkmanın beş yolunu yazdı.

Toksik patronu olan çalışan

Toksik Yöneticiler

Keşke herkes olgun, etrafını destekleyen, geliştiren, çevresine olumlu rol model olan yöneticilerle çalışabilse. Maalesef çalışanların bir kısmı yetişkin görünümlü ergen yöneticiler ile baş etmek durumunda kalıyor. Durum sadece bununla da kalmayıp mobbing ve ofiste baskı yaratılmasına kadar varabiliyor.

Adeta bir kusurmatik gibi, çalışanın her yaptığına bir kulp bulan yöneticiler çalışanlara çalışma ortamını zehir ediyor. Pek çok kişi de dayanamayıp istifa ediyor. Bu noktada Forbes, istifaya gerek olmadan toksik patronla başa çıkabilmek için beş öneride bulunuyor. Konuya 10.02.2024 tarihli gazeteoksijen.com sitesinin haberiyle bakalım.

Çalışanlar Ne Yapabilir?

Yayınlanan raporlara göre ABD’li çalışanların yüzde 71’i toksik yöneticiyle çalıştı, yüzde 31’i ise şu an çalışmaya devam ediyor. 1233 ABD’li çalışan üzerinde araştırma yapan Harris’in bulguları bu şekilde. Raporda toksik bir patrondan, profesyonel olmayan davranış veya mikro yönetim gibi faktörleri sergileyen yönetici olarak bahsediliyor. Yine bu çalışanların yüzde 53’ü toksik patronları yüzünden tatillerde çalışmak zorunda kaldıklarını itiraf ediyor.

Toksik yöneticinin işaretleri arasında:

  • Mantıksız taleplerde bulunmak,
  • Başkalarının fikirlerine itibar etmek,
  • Bağırmak veya uygunsuz dil kullanmak gibi davranışlar yer alıyor.

Pek çok kişi maaş ve sosyal yardımlara ihtiyaç duyduğu için bu tarz yöneticilere sabretmek zorunda kalıyor. Toksik bir patronla çalışmak kariyerinize zarar verebilir. Sessizce acı çekmek yerine, istifa etmeden bu durumla başa çıkmanın beş yolu var.

1. Bir Adım Geri Atın

Bu süreçteki ilk adım sağlıksız davranışın farkına varmak. Ardından, sizin mi dışlandığınızı yoksa meslektaşlarınızın da benzer şekilde mi muamele gördüğünü belirlemeye çalışın. Yöneticinizin tarzının tüm ekipte tutarlı olduğunu düşünüyorsanız, sorun açıkça ondadır, sizde değil. Yöneticinizin neden bu şekilde davrandığını anlamaya çalışın. Eğer mikro yönetim yapıyorlarsa, bunun nedeni stratejik düşünmeye alışık olmayan, ilk kez yöneticilik pozisyonunda yer alması olabilir. Eğer sözleriyle çizgiyi aşarsa bu durum altta yatan daha ciddi sorunları işaret edebilir.

2. Doğrudan Geri Bildirim Sağlayın

Birçok yönetici kendinin farkında olsa da çoğu değildir. Bu nedenle, zehirli bir patronla baş etmenin en basit yolu samimi bir görüşme yapmaktır. Bu yaklaşım aynı zamanda onların gerçekten zehirli mi yoksa sadece güvensiz mi olduklarının belirlenmesine de yardımcı olur. Yöneticiniz önerilere açıksa ve daha destekleyici olmaya çalışıyorsa bu iyiye işaret. Ancak geri bildiriminizi alıp görmezden gelirlerse, sınırlarınızı belirlemeye ve destek aramaya başlamalısınız.

3.   Destekçi Bulun

Toksik bir patronla karşı karşıya kaldığınızda yapabileceğiniz en kötü şey kendinizi izole etmektir. Bunun yerine kuruluş içindeki görünürlüğünüzü artırmaya çalışın. Performansınızı ne kadar çok kişi bilirse, daha yüksek seviyelerde destekçi bulma olasılığınız da o kadar artar. Hatta güvenilir arkadaşlar ve akıl hocaları olabilecek meslektaşlarınızla ittifaklar bile geliştirebilirsiniz.

4.   Sınırları Belirleyin ve Uygulayın

Başkalarının ne yaptığını kontrol edemeseniz de nasıl tepki vereceğinizi kontrol edebilirsiniz. Duruma teslim olmayın. Bunun yerine sorumluluklarınıza odaklanın ve sağlıklı sınırlar belirleyin. Örneğin akşamları e-postanızı kontrol etmemek buna bir örnek. Sınırlarınız belirlendikten sonra bunları açıkça ve sık sık iletin. Zamanla kötü geri dönüş alabilirsiniz ancak böyle bir durumda sakin bir şekilde sınırlarınızı korumaya devam edin ve geri adım atmayın.

5.   Sağlığınıza Özen Gösterin

FlexJobs'un İşyerinde Toksisite Anketi'ne göre toksik patronla çalışanlar kaygı sorunları yaşıyor. Stres seviyeleri arttıkça sağlığınıza ve kişisel bakımınıza önem vermeniz gerekir. Gün içinde düzenli mola vermeye dikkat edin. Ayrıca ruh sağlığınız için gereken zamanı ayırın. En önemlisi, olumlu bir zihinsel tutum geliştirmek için çaba gösterin. Gerekirse bir terapistten yardım isteyin.

Sağlıklı bir çalışma ortamının geliştirilmesi ve korunması işverenlerin temel sorumluluklarından biri. Toksik yöneticilerin yaygın olduğunu unutmayın ve hayatınızı mahvetmek yerine kontrol edebildiğiniz şeylere odaklanın. Eğer uyguladığınız stratejilere rağmen hâlâ mutsuzsanız, kariyerinize yeni bir şirkette devam etmeyi düşünmekten çekinmeyin.

Tüm bunlar iş yerinde psikolojik güvenlik ve saygı kültürü yaratmanın ne denli önemli olduğunun bir kez daha altını çiziyor.