İstihdam Hareketli: Çalışanlar İş Bulmadan Ayrılabiliyor

İstihdam platformu Kariyer.net, yaptığı araştırma ile 25 yıldaki dönüşümü ele aldı. Elde ettiği veriler istihdam piyasasındaki hareketliliğe işaret ediyor.

İş bulmadan ayrılan çalışanlar

Değişen Çalışan Beklentileri

Zamanla birlikte evrilen her şey gibi istihdam piyasası da değişikliğe uğruyor. İş bulamamaktan yakınan bir gruba karşın herkesin hayallerindeki işleri bırakanlar olduğunu da biliyoruz.

“Prestijli bir iş mi, daha yüksek maaş mı?” sorusunun cevabı içinde bulunulan döneme göre farklılık gösterebiliyor. Halihazırda Z kuşağının talep ve beklentileriyle uğraşmaktan yorulan iş dünyasının rotayı X’e çevirdiği haberlerini okumuştuk. Bu doğrultuda X kuşağı istihdamda yeniden revaçta diyebiliriz.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net’in yaptığı çalışma mevcut istihdam piyasasına ışık tutuyor. 18.07.2024 tarihli gazeteoksijen.com sitesi konuyla ilgili detaylara yer vermiş. Birlikte özetle bakalım:

Değişen İstihdam Piyasası

Kariyer.net, 25. yılında iş dünyasındaki değişimi ve gelişimi, yaptığı araştırmalarla ortaya koydu. Şirket, yetenekler nezdinde çeyrek asırda yaşanan dönüşümü gün yüzüne çıkarmak için “Türkiye’de Kariyer ile Yeteneğin 25 Yılı ve Geleceği” araştırmasını gerçekleştirdi. Ayrıca bağımsız araştırma şirketi Politika Analiz Laboratuvarı (PAL) tarafından yapılan “Kariyer.net Ekonomik Etki Analizi” ile istihdama sağladığı katkıyı açıkladı. Ek olarak The Network ve Boston Consulting Group (BCG) iş birliği ile gerçekleşen ve Türkiye ayağını Kariyer.net’in yürüttüğü, “Global Yeteneklerin Şifresi” araştırmasının sonuçlarını duyurdu.

Çalışanlar Artık Daha Cesur

Türkiye’de Kariyer ile Yeteneğin 25 Yılı ve Geleceği araştırması, çalışanların iş değiştirmekten çekinmediklerini de ortaya koydu. Kariyerinin ilk yıllarındaki her 2 adaydan 1’i önümüzdeki 1 yıl içinde iş değiştirmeyi planlarken, iş yaşamında 20 yılı geride bırakan her 4 adaydan 1’i aynı düşünceye sahip.

Yeni bir iş aramaya sebep olacak en önemli unsur ise daha iyi bir maaş ve yan haklar oldu. Maaş ve yan haklar, 5 yıldan az deneyime sahip olanlar için iş değiştirmek adına ilk neden olurken, 20 yıl ve üzeri deneyime sahip olanlarda ikinci sırada yer aldı. Çalışanlar için yeni bir iş fırsatını değerlendirmeyi sağlayacak en önemli unsurun tatmin edici maaş ve prim sistemi olduğu görüldü.

Adaylar İş Bulmadan İstifa Edebiliyor

Son iş yerinden istifa ederek ayrılan çalışanların %67’si iş bulmadan istifa etmeyi göze alırken, istifa edenlerin çoğunluğu uzun sayılmayacak bir süre içerisinde yeni işini buldu. Önce istifa edip sonra iş bulanların da %67’si 6 ay içinde yeni işini bulduğunu ifade etti.

İşverenlerin Yetkinlik İhtiyaçları Değişiyor

Kariyer.net, 2007-2024 arasında yayınlanan 300 bine yakın ilanı analiz etti. İşverenlerin ilanlarda adaylardan talep ettiği 2.000’den fazla tekil yeteneği ele aldı.

2010 öncesinde şirketlerin en çok talep ettiği içsel beceri İletişim Becerisi oldu. Bunu takip eden beceriler sırasıyla; İkna Gücü, Analitik Düşünme ve Müşteri Odaklılık şeklindeydi. Günümüze yaklaştığımızda ise özellikle 2023’ten itibaren yapay zekanın etkisiyle trendlere yeni yeteneklerin eklendiği görülüyor. Analitik Düşünme 2024’te ilk sırayı alıyor. Ayrıca Yenilikçi ve Araştırmacı özelliklere sahip adaylara daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

Ek olarak Yüksek Motivasyon, Çözüm Odaklılık ve Ekip Çalışmasına Yatkınlık bu dönemde işverenlerin yeni talepleri arasına ekleniyor. World Economic Forum’un 2023’deki Future of Jobs raporu da Kariyer.net’in veri analizinin sonucuna benzer çıktılara sahip. Future of Jobs raporunda da 2023’te çalışanlar için temel beceriler arasında analitik düşünme ve problem çözme becerisi gibi yetenekler öne çıkıyor.

Kariyer.net, tüm raporları kamuoyu ile turkiyeninkariyer.com web sitesinde paylaştı.