Çin devlet medyasına göre ülkenin bazı önde gelen kurumları, iş başvurusu yapan kadınlardan hamilelik testi istiyor.
Hamilelik ve İş Başvurusu
Hamilelik, doğum, regl dönemleri kadının iş yaşamının önünde engel teşkil etmemeli. Bunların içinde en masumu regl dönemleri sanırım. Birçok kadının bir şekilde hallettiği, ağrısı olanların da ağrısını içine gömdüğü dönemler regl dönemleri. Erkeklerin bir nebze olsun durumu anlayabilmeleri adına, erkek çalışanlarına regl sancısı deneyimleten Japon firma bu konuda bir ilke imza attı.
İşe alım sürecinde hamilelik ise başlı başına sorun. Firmaların büyük çoğunluğu kolay kolay hamile bir adayı işe almıyor. Cinsiyet ayrımcılığı olacağı için mülakatta adayın hamile kalmasına veya hamile olup olmamasına yönelik bir soru sorulamaz elbet. Sırf bu sebepten bazı kurumlar örtülü bir şekilde tercihlerini erkek adaylardan yana kullanıyor. Yani kadın adayın hamilelik riskine karşı, erkek aday tercih ediliyor. Cinsiyet eşitliği için 300 yıl gerekli olan ülkemiz için ne acı bir durum.
Ülkemizde ne olup bittiği kadar globalde de neler olduğu önemli. Bu konuda Çin’den gelen haberler iç açıcı değil. ntv.com.tr sitesinin 18.07.2024 tarihli haberine bakalım:
Hamilelik Testi İsteyen Çin Firmaları
Çin devleti tarafından işletilen Procuratorial Daily gazetesinin haberine göre, 16 şirkette iş başvurusu yapan 168 kadından işe alım öncesi fiziksel kontrollerinin bir parçası olarak hamilelik testi istendiğini tespit etti. Bu şirketler hakkında soruşturma başlatıldı.
Soruşturma, Çin ekonomisinin kalbindeki bir çelişkiyi gözler önüne seriyor: Ülke rekor seviyede düşük doğum oranlarını artırmaya çalışırken, bazı şirketler hamile çalışanları işe alma konusunda isteksiz davranıyor.
Kadın Çalışanlara Cinsiyet Ayrımcılığı
İşverenlerin doğurganlık çağındaki kadınları işe almaktan kaçındığı, iş görüşmelerinde kadınlara aile planlaması hakkında soru sorulduğu veya çocuk sahibi olmayı planlamasalar bile pozisyonlara alınmadıkları aktarılıyor.
Çin yasaları, işverenlerin hamilelik testi yapmasını veya hamile çalışanlara karşı ayrımcılık yapmasını yasaklıyor.
Geniş Kapsamlı Soruşturma
Çinli yetkililer, şehirdeki bazı işverenlerin iş arayanlardan hamilelik testi istediğini söyleyen bir çevrimiçi kamu dava grubu tarafından uyarıldı. Rapora göre, soruşturma başlatıldı ve iki büyük kamu hastanesi ile bir tıbbi muayene merkezi ziyaret edildi.
Soruşturma sonucunda hamile olduğu tespit edilen en az bir kadının işe alınmadığı tespit edildi.
Şirketler Para Cezası ile Karşı Karşıya
Raporda şirketlerin hiçbirinin adı verilmiyor veya herhangi birinin para cezasına çarptırılıp çarptırılmadığı belirtilmiyor.
Çin yasalarına göre şirketler cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle 50 bin yuan'a (6 bin 900 dolar) kadar para cezasına çarptırılabiliyor.