Sadece İnsan Kaynakları’nın sahiplenmesi hatta bazen ittirmesiyle yürütülmeye çalışılan “işe alıştırma”nın hep bir tarafı eksik kalıyor. O halde bu süreçte kimler yer almalı?
İşe Alımla İş Bitiyor mu?
Özendiniz, bezendiniz, uğraştınız, didindiniz, görüştünüz, konuştunuz ve sonunda istediğiniz niteliklere sahip bir kaç kişiyi işe aldınız. İyi güzel de iş burada bitmiyor maalesef. Yeni işe aldığınız kişiyi hiç bir işe alıştırma eğitim programına tabi tutmadan doğrudan işe başlatmanızın hiç tahmin edemeyeceğiniz sonuçları olabilir. Artık uyum zorluğu mu dersiniz, iletişim sorunları mı dersiniz, yapılan hatalardan doğan iş kayıpları mı istersiniz, işi bırakmak mı istersiniz. Seç beğen al.
Bu yüzden işe alım ne kadar önemliyse, hemen arkasından devreye sokulması gereken işe alıştırma da bir o kadar önemli. Yeni işine evden başlayanların da işe alıştırma eğitimleri atlanmamalıdır.
Bölüm Müdürlerinin Sorumluluğu
Maalesef “armut piş ağzıma düş”le iş yürümüyor. Bölüm müdürünün oturduğu yerden kımıldamadan, zaman harcamadan, çaba sarf etmeden tamamen İnsan Kaynakları’nın sahiplenmesi ve hatta ittirmesiyle yürütülmeye çalışılan “işe alıştırma”nın hep bir tarafı eksik kalıyor.
Yeni başlayan kişilerin “işe alıştırma eğitimleri” elbette İnsan Kaynaklarının sorumluluğundadır. İnsan Kaynakları bölümü bu eğitimleri oluşturmaktan, yürütmekten, geliştirmekten ve değerlendirmekten sorumludur. Ancak İK şirket içi işe alıştırmadaki tek sorumlu değildir. Sürecin içerisinde ilgili tüm bölüm ve kişiler olmalıdır. İlgili kişiler;
- İlk sıra yönetici /süpervizör / takım lideri
- Takım arkadaşı
- Üst sıra yönetici
- Eğitim müdürü /sorumlusu
- Tüm bölüm müdürleri
Yani gerekli tüm bölüm ve kişilerin sürecin içinde yer alması gerekir. Sıralanan maddeler içinde belki de en şaşırtan “bölüm müdürleri” olabilir. Öyle ya “Satış bölümüne başlamış birinden Muhasebe Müdürü’ne ne?” ya da “Satın Alma bölümüne başlamış birinden Üretim Müdürü’ne ne?” diye düşünülebilir.
Yeni başlayan kişinin kendi işi ve bölümü dışında şirketi bütüncül olarak tanıyabilmesi kuruma uyumunu hızlandırır ve olumlu çalışan deneyimine katkı sağlar. Bu doğrultuda yeni başlayan kişinin bölümleri, bölüm müdürlerinin ağzından öğrenmesi gerekir. İK’nın yaptığı eğitim planlaması doğrultusunda her bölüm müdürünün işe alıştırma eğitim sürecinin içinde olması gerekir.
İşler yürümeyince İK’yı günah keçisi ilan etmek işin en kolayıdır. İşe alıştırma eğitimlerinde İK kadar tüm bölüm müdürleri dahil ilgili herkes elini taşın altına koymalıdır.