Babalık İznini İki Katına Çıkartan Firma

Uluslararası firma ülkemizde yasal olarak tanınan babalık izni hakkını iki katına çıkarttı.

Babalık izni alan çalışan

Doğum İzni

Doğum oranlarının giderek düştüğü, yaşlı nüfusun yaygınlaştığı ülkemizde bebek sahibi olmak oldukça değerli. Çalışan kadınla ilgili veriler zaten iç açıcı değil. Çalışan kadın olarak bebek sahibi olma süreci ise birçok anne adayı için maalesef oldukça sancılı. Bunun hamileliği var, doğumu var, lohusalığı var. Bebek doğduktan sonra da iş bitmiyor; doğum sonrası da ayrı mesele.

Doğum sonrası yaşanan zorluklar maalesef çoğu işveren tarafından göz ardı ediliyor. Doğumun gerçekleşmesiyle birlikte çalışan annenin eski yaşamına geri döndüğü sanılıyor. Halbuki kadın bu dönemde bambaşka bir yaşama yelken açıyor. Doğum sonrası işe geri dönüş ve adaptasyonla ilgili bin bir zorluk yaşanıyor. Bu konuda en enteresan haberlerden biri olan “Doğum izni sonrası ofise bebeğini getiren anne” haberini okumuştuk.

Doğumla birlikte anneye tanınan izin hakkı kadar babalık izni de önemli. Geçmişte ülkemizde hiç olmayan babalık izni artık yasal olarak gün sayısı yetersiz de olsa var.

Babalık iznindeki gün sayısını yetersiz bulan kurumlar, nadir de olsa kendi inisiyatifleriyle gün sayısını artırabiliyor. Ülkemizde 14 hafta babalık izni veren firma olduğunu biliyoruz. Bu konuda bir firmadan daha güzel bir hamle geldi. 10.07.2024 tarihli marketingturkiye.com.tr sitesinin haberine bakalım.

Babalık İznini Uzatan Firma

Sodexo, insan kaynakları alanındaki uygulamalarını VITA by Sodexo projesi ile genişletti. Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi İnsan Kaynakları Direktörü ve Avrupa Kıtası Çeşitlilik, Eşitlik & Kapsayıcılık Direktörü Damla Benli Yıldırım, “Sodexo’da çalışanlarımızın ve ailelerinin refahı bizim için öncelikli. Bu kapsamda sürekli olarak iyileştirmeler yapıyor ve sektörün kurucusu olmanın verdiği sorumlulukla hareket ediyoruz” dedi.

VITA by Sodexo projesinden bahseden Damla Benli Yıldırım, “Toplumsal cinsiyet eşitliği politikamızın bir yansıması olarak babalık iznini 5 günden 10 güne çıkardık. Refakatçi izni uygulamasını başlattık, ailesinde birinci derece yakını ağır hasta olan çalışanlarımıza bu izni veriyoruz. Çalışanımızın vefatı durumunda ise çalışanın ailesine bir yıllık maaş ödemesi yapıyoruz. Annelik İzni ve Çalışan Destek Platformu uygulamalarımızla da çalışanlarımızın yanında olmaya devam ediyoruz” dedi.

Cinsiyet Eşitliği Öncelik

Cinsiyet ve fırsat eşitliği, çeşitlilik ve kapsayıcılık politikaları çerçevesinde yeni çalışmalara imza attıklarını anlatan Yıldırım “Yüzde 48 kadın çalışan oranımızı artırmak için eğitim ve mentorluk programları gerçekleştiriyoruz. Ayrıca kız çocuklarının sektörde daha fazla yer alması için onlara staj imkânı sağlayarak kendilerini geliştirmelerine olanak tanıdığımız ‘Gelecek Atölyeleri’ sosyal sorumluluk projemizle de sektöre katkı sunuyoruz” diye konuştu.