Çalışanların Tercihi Evden Çalışmaktan Yana

Kariyer.net’in Capital için yaptığı anket sonuçları, çalışanların yüzde 77’sinin esnek çalışma saatlerinin verimliliği artırdığına inandığını gösteriyor.

Evden çalışmayı tercih eden çalışan

Uzaktan Çalışmak

Pandemiyle birlikte uzaktan çalışma modeli iş hayatının bir gerçeği haline geldi. Sırf patronları sıcak bakmıyor diye evden çalışamayanlar grubunu dışarıda bırakırsak, önce zorunluluk olarak başlayan bu çalışma modeli sonrasında pek çok firmanın rutini oldu. Her ne kadar Bloomberg 'Yüksek maaş isteyenler uzaktan çalışmayı bıraksın' haberini yayınladıysa da bu çalışma şekli yaygınlaşmaya başladı. Konuyla ilgili sonuçları olumlu olan pek çok da araştırma yapıldı. Örneğin bir araştırma sonucu: evden çalışma sağlığa yararlı dedi.

Uzaktan çalışma ile birlikte esnek çalışma saatleri de gündeme geldi. Bu konuda kariyer.net’in Capital için yaptığı anket sonuçlarına 30.09.2024 tarihli capital.com.tr sitesinden özetle bakalım.

Esnek Çalışma Saatleri

Pandemiyle birlikte iş-özel yaşam dengesi, esneklik ve verimlilik gibi kavramlar yeniden tanımlandı. Özellikle büyük şehirlerde trafik sorunları ve uzun işe gidişgeliş süreleri evden çalışmanın getirdiği rahatlıkla ortadan kalktı. Çalışanlar, kendi konfor alanlarında daha esnek bir çalışma düzeni oluşturma fırsatı buldu.

Ancak iş ve özel hayat sınırlarının belirsizleşmesi, sosyal izolasyon gibi dezavantajlar da ortaya çıktı. Çalışanların dikkatini dağıtan ev işleri ve teknik sorunlar gibi zorluklar da iş verimliliğini etkileyen faktörler arasında yer aldı. Kariyer.net’in Capital için özel olarak gerçekleştirdiği ankete göre de evden mesai çalışma hayatını kökten değiştirmiş durumda. Anket sonuçları evden mesainin mola alışkanlıklarını ve sürelerini nasıl etkilediğini, iş-özel yaşam dengesinin önemini nasıl artırdığını ortaya koyuyor. 

Verim Arttı mı?

Anket sonuçlarını yorumlayan Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, “Yaptığımız araştırmaya göre çalışanların sadece yüzde 2’si evden çalışmanın işi olumsuz etkilediğini düşünüyor. Çalışanların yüzde 22’si uzaktan çalışmanın olumlu yönde etki ettiğini belirtirken; işimi daha zinde yapıyorum, daha odaklı çalışabiliyorum, yolda kaybedilen vakitten tasarruf işe olumlu yansıyor ve kendi mesai saatlerimi ayarlayabiliyorum diyenlerin oranı yaklaşık yüzde 65’i buluyor. Ayrıca evden çalışmanın daha verimli olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 77’yi aşıyor” diyor.

Uysal, sonuçlara göre evden çalışanların özellikle işle ev hayatının iç içe girmesinden ve çalışma saatlerinin uzamasından memnun olmadığına işaret ediyor. Dünya genelinde yapılan araştırmalar da benzer sonuçlar ortaya koyuyor. McKinsey’nin “Future of Work After COVID-19” raporuna göre ise esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma uygulamaları, çalışan memnuniyetini ve bağlılığını yüzde 55 oranında yükseltiyor.

Gallup’un “State of the Workplace” raporu, uzaktan çalışmanın çalışanların iş tatminini yüzde 20 oranında artırdığını ve işe devamsızlık oranlarını yüzde 41 oranında azalttığını ortaya koyuyor.

Yeni Normal

Şirketler de bu yeni normale farklı uygulamalarla ayak uyduruyor. Ortalama haftanın 2 günü ofisten, diğer günler uzaktan çalışıldığını ve hibrit modelle birlikte 4 hafta istenilen yerden çalışma esnekliğinin sunulduğunu ifade eden Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler, hibrit çalışma düzenini kişilerin ihtiyacına göre şekillendirdiklerini ifade ediyor.

ING Türkiye İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Hale Ökmen Ataklı, esnek çalışmayı uzun zamandır benimsediklerini belirtiyor. “2015 yılından beri çalışanlarımız esnek çalışma saatlerinden yararlanıyor. Geleceğin hibrit çalışma modelleriyle şekilleneceğini öngörerek yeni çalışma modellerimiz üzerine çalışmaya başlamıştık” diyen Ataklı, 2021’den itibaren Flexi çalışma modellerini uygulamaya aldıklarını belirterek “Ayda altı gün ofise geliyor, diğer günlerde uzaktan çalışabiliyorlar. BT ekipleri haftada bir gün ofisten çalışabiliyor” diyor. 

Sendromsuz Pazartesi

Hibrit çalışma düzeninde genelde haftanın belirli günleri işten belirli günleri evden çalışma ön planda. Ancak şirketler Vodafone’da olduğu gibi yaz için farklı uygulamaları devreye alıyor. Esnek çalışma düzenine hızla adapte olduklarını belirten Boyner Büyük Mağazacılık BBM İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Seda Kayrak Kızıltan, “Haftada iki gün ofis, üç gün uzaktan çalışıyoruz. Pazartesi günleri uzaktan çalışıyoruz ve sendromsuz pazartesilere inanıyoruz.” diyor.

Performans ve Esneklik

Alternatif Bank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Bike Tarakcı, yeni nesil çalışma modeli AlterFlex ile esnek mesai saatlerinden faydalandıklarını belirtiyor. “Genel müdürlük çalışanlarımız haftada iki gün uzaktan çalışabiliyor. 10.00-16.00 arasında ofiste olacak şekilde mesai saatlerini toplam 9 saate tamamlayarak belirleyebiliyorlar” diyor. Genel müdürlük çalışanlarının yüzde 41’inin tamamen uzaktan, yüzde 45’inin ise hibrit modelde çalıştığını ifade eden Tarakcı, “Uzaktan çalışma ya da esnek çalışma modeliyle uyumlanamayan iş gruplarımız için de yıllık ek idari izin planlayarak AlterFlex’i tüm çalışanlarımızı kapsayacak şekilde uyguluyoruz” diyor.

Çalışma Düzeninde Yeni Yaklaşımlar

Odeabank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ebru Vardar, evden çalışma düzenine geçişin mesai saatlerinde değişiklik yaratmadığını ancak esneklik sağladığını belirtiyor. Vardar, “Bu esneklik, çalışanlarımızın iş ve özel hayat dengesini daha iyi yönetmelerine olanak tanıyor. Genel müdürlük ekiplerimizin çoğu haftada bir ila iki gün ofisten, diğer günlerde evden çalışabiliyor. Tamamen evden çalışan ekiplerimiz de bulunuyor, farklı illerde ikamet eden birçok arkadaşımız için bu imkan sunuluyor. 

Evden çalışmanın pandemi öncesinde de gündemlerinde olduğunu belirten Tchibo Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Pınar Sürmeli Karakadılar, hibrit düzende 2 gün ofis, 3 gün evden çalıştıklarını ve çalışma saatlerinin de esnek olduğunu söylüyor. Yaz döneminde cuma günleri mesaiyi erken bitirip tamamen uzaktan çalışma opsiyonu sunduklarını belirtiyor. “İK politikamızda esnek çalışma her zaman ön planda oldu. Çalışanlarımızı dinlediğimizde mesai saati kavramından ziyade etkin ve verimli çalışmanın iş-özel yaşam dengesine ne kadar katkı sağladığını fark ettik “ diye ekliyor.