CEO’lara Göre Evden Çalışmak mı, Ofise Gitmek mi?

Pandemi süreciyle birlikte iyice yaygınlaşan uzaktan çalışma modeli ile ilgili dev şirketlerin CEO’ları fikirlerini açıkladı.

Evden iş yapan çalışan

Yaygınlaşan Uzaktan Çalışma

Covid-19 ile birlikte uzaktan çalışma modeli bir taraftan yaygınlaşırken, diğer taraftan da muhalif sesler gelmeye devam ediyor. Örneğin Elon Musk’ın uzaktan çalışma yorumu: “Saçmalık” oldu. Musk’ın bu yorumu eleştiri oklarının hedefi olurken benzer bir yorum Bloomberg’den geldi; “Yüksek maaş isteyenler uzaktan çalışmayı bıraksın.” Tüm bunların üstüne uluslararası bir kurumun “Uzaktan çalışanlara terfi yok” açıklaması da tuz biber ekmişti.

Yapılan bir araştırma dev şirketlerin CEO’larının bu konuda ne düşündüğünü ortaya koydu. 1 Ekim 2024 tarihli shiftdelete.net sitesinin haberine bakalım.

CEO’ların Görüşleri

KPMG anketine katılan CEO’ların yüzde 86’sı sadece ofiste bulunan çalışanlara terfi, maaş artışı ve önemli projelerde yer alma gibi fırsatlar sunacaklarını belirtiyor. Bu, uzaktan çalışmayı tercih edenlerin bu tür avantajlardan mahrum kalabileceği anlamına geliyor.

Görünen o ki, büyük şirketlerin üst düzey yöneticileri, ofis dışında çalışanların verimliliğinden endişe duyuyor ve bu sebeple ofis ortamını teşvik etmeyi hedefliyorlar.

Ancak, iş dünyasında büyük çoğunluğun uzaktan çalışmaya son vermek istemesine rağmen, çalışanlar bu esnekliğin korunmasından yana.

Özellikle üst düzey yöneticiler ve yetenekli çalışanlar, işleri uzaktan sürdürmek istiyorlar. Amazon’un ofise dönüş kararı sonrasında, bazı çalışanlar doğrudan LinkedIn gibi platformlara giderek ‘Yeni iş fırsatlarına açık’ olduklarını #OpenToWork fotoğraflarıyla duyurmaya başladı bile. Bu durum, çalışanların ofise geri dönmek yerine başka iş fırsatları aramayı tercih edebileceğini gösteriyor.

Öte yandan, bazı şirketler için uzaktan çalışmayı sonlandırma kararı, iş gücünü doğal yollardan azaltmanın bir yolu olabilir gibi. Ofis dışında çalışmayı istemeyen ya da buna uygun olmayan çalışanların istifa etmesi, işten çıkarmalar yerine daha az maliyetli bir çözüm olarak görülüyor.

Buna karşı bu KPMG anketine katılan CEO’ların büyük çoğunluğu için geçerli motivasyon değil gibi görünüyor. Uzaktan çalışmanın sona ermesini istemelerinin temel nedeni, gerçekten ofiste olmayı daha verimli ve yönetilebilir bulmaları.

Son olarak CEO’ların üç yıl sonraya dair hangi iş modelinin baskın olacağına dair tahminlerine geçelim. Ankete katılan CEO’ların yüzde 79’u üç yıl içerisinde evden çalışma modelinin tamamen kalkacağını düşünüyor.