Erkek sekreter veya yönetici asistanı sayısı neden yok denecek kadar az?
Zihinsel Kalıplarımız
Siz hiç erkek sekreter veya yönetici asistanı gördünüz mü? Gördüyseniz kaç tane gördünüz? Ne sıklıkta karşınıza çıktı?
Maalesef bazı meslekleri kadınlara, bazılarını da erkeklere yapıştırmışız. Sanıyoruz ki erkeğin yaptığını kadın, kadının yaptığını erkek yapamaz. Yapsa da karşı cins kadar ehil yapamaz ya da yaptığında kabul görmez. Aslında tüm bu düşünceler zihinsel kalıplarımızın eseri.
Mesela otobüs şoförlüğü toplumumuzda bir erkek mesleği olarak görülür. “Hadi canım, kadınlar şoförlük yapabilir mi” diye sorguluyor çoğunluk. Oysa Adana Belediyesi’nin öncü ve cesur kararıyla kadınların da bu mesleği gayet güzel yapabileceklerini görüyoruz.
Eski dönemlerde, uçak hostesleri sadece kadındı. O dönemlerde bu meslek için erkek düşünülemezdi bile, hostes dediğin kadın olmalıydı. O zaman içinde bir havayolu firmasına erkek host istihdamı teklif edilse “Ne? Erkek host mu, komik olma Allah aşkına?” cevabı alınırdı muhtemelen.
Yine yakın bir zamana kadar hastanelerde görev yapan hemşireler kadındı. Ne mutlu ki, 2007 yılından sonra artık hastanelerde erkek hemşireler de görmeye başladık, üstelik yaygın biçimde.
Cinsiyetçi Yaklaşım
Peki gelelim başlıktaki mevzuya; erkek sekreter veya yönetici asistanı sayısı neden yok denecek kadar az? Bu konuda zihinsel kalıpların yıkılması için neye ihtiyaç var? Bu mesleğe cinsiyetçi yaklaşmak sizce de yanlış değil mi? Eğer bu mesleği sadece kadınlara yakıştırıyorsanız hangi açıdan baktığınızın farkında olmanızı tavsiye ederim.
Ülke geneline baktığınızda tek tük karşımıza çıkabilir erkek sekreterler. Lakin benim konu ettiğim erkeklerin de bu alanda kadınlar kadar yaygın olarak çalışabilmeleri.
Kaç İK tepe yöneticisi bu konuya önem verecek bilmiyorum. Sekreterlik / asistanlık mesleğini erkeklerin de yapabilmeleri için işe alım yapan vizyoner ve cesur tüm yöneticileri adım atmaya davet ediyorum.