İş yerindeki saygı eksikliği mahkemeye taşındı. İngiltere’de bir çalışanın değersizlik hissiyle açtığı dava, emsal niteliğinde bir karar ile sonuçlandı.

Dünyada ve Türkiye’de İş Yaşamı
Çalışma yaşamının dinamiklerine hakim olmak için, ülkemizde ne olup bittiğini bilmek önemli. Örneğin ülkemizde çalışanlarımız 2024’te psikolog desteğine koştu. Kurumsal esenlik kapsamında çalışma yapacaklar bu gerçeği mutlaka göz önüne almalı. Kendi ülkemizde olup bitenler kadar dünyada olup bitenleri de bilmek gerekli. Geçtiğimiz yıldan biliyoruz ki Apple'da baskı iddiaları mahkemeye taşındı. İngiltere’den de bizi çok şaşırtan bir haber gelmişti. İş amaçlı iletişimde WhatsApp ve Messenger'ı yasaklayan banka haberini okumuştuk.
Yine İngiltere’de çalışanların duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarının göz ardı edilmesinin sonuçlarını gözler önüne seren bir olay yaşandı. Bu tuhaf olaya 18 Ekim 2024 tarihli londraaktuel.com sitesinin haberiyle bakalım.
Selam Vermeyen Patron
Leeds’teki bir iş mahkemesi, Nadine Hanson’ın işe alım yöneticisi Andrew Gilchrist’in kendisine üç kez merhaba demeyi reddetmesi üzerine açtığı haksız işten çıkarma davasında karar verdi. Gilchrist’in, Hanson’ın geç geldiğini düşünerek onu kasıtlı olarak selamlamadığı ortaya çıktı. Ancak, Hanson’ın o gün tıbbi bir randevusu olduğu ve bu durumun göz ardı edildiği öğrenildi.
Mahkeme, Gilchrist’in, Hanson ile yüzleştikten bir saat sonra, iki meslektaşına haber vermeden maaş artışı yaptığını da belirtti. Bu davranışlar, Hanson’ın kendisini değersiz hissetmesine ve istifa etmesine yol açtı.
İşten Çıkarma Davasında Başarı
Hanson, yaşadığı kaygı bozukluğu ve haksız muamele nedeniyle açtığı davayı kazandı. İş mahkemesi hakimi Sarah Davies, Gilchrist’in davranışlarının mantıksız olduğunu ve iş güveni ile inancı zedelediğini ifade etti. Tazminat miktarı ise daha sonra belirlenecek.
Değersizlik üzerine açılan bir davanın çalışan lehine tazminatla sonuçlanması manidar. Çalışanın hak kazandığı tazminata ilave olarak, vakanın bundan sonrası için de emsal teşkil edeceği aşikar.
Avrupa’daki ortalama maaş skalasında en altta olduğumuz, çalışanların sadece maddi olarak değil, yönetsel anlamda da sıkıntılar yaşadığı bir pencereden bu haberi okumak oldukça ilginç. Ne diyelim; Allah başka dert vermesin.