İş yerlerindeki hazırlıkların tümü önlem mahiyetinde, yani virüsten korunmak amaçlı. Peki ya “Şirketinizde korona virüsü taşıyan bir çalışanınız tespit edilirse ne yapacaksınız?”
En Riskli Yerler
Covid-19 olarak da bilinen ilk bir kaç korona virüsü vakası ülkemizde de tespit edildi artık. Haliyle de önlem almak önem kazanıyor. En riskli yerler de toplu yaşamın olduğu, okullar, hastaneler, işyerleri, AVM’ler, ibadethaneler, çarşı pazarlar vb. alanlar.
Neler yapılacağını aşağı yukarı herkes öğrendi; eller mutlaka yıkanacak, yüze değmeyecek. El dezenfektanları, kolonyalar kullanılacak. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek şekilde beslenilecek. Temas yok, tokalaşılmayacak. Kişiler arası mesafede 1 metre, hatta mümkünse 2 metre korunacak.
Ne Yapacaksınız?
Kurumların bazıları henüz harekete geçmeyip seyirci olarak izliyor. Tabii İK ilgisizlerinin bunda payı büyük. Bazı işyerlerinde ise yazılı olarak bilgilendirmede bulunuldu, konuyla ilgili belirli kurallar devreye girdi bile. Yurt dışı seyahatlerinden kaçınma/sınırlama, kalabalık toplantıların azaltılması, mülakatların çevrim içi gerçekleşmesi, video konferansların artırılması, masalara el dezenfektanlarının konulması uygulamaları bildiklerimiz arasında.
Bu hazırlıkların tümü önlem mahiyetinde, yani virüsten korunmak amaçlı ve elbette çok çok önemli. Ancak ben şunu soruyorum: “Şirketinizde korona virüsü taşıyan bir çalışanınız tespit edilirse ne yapacaksınız?” veya “Bir çalışanınızın yaşadığı evde virüs taşıyan biri tespit edilirse ne yapacaksınız?” Bunun için bir planınız var mı?
Yoğun çalışma temposu ile çalışırken şirketi mi kapatacaksınız? Bölümü mü kapatacaksınız? Çalışana bir süreliğine izin mi vereceksiniz? Çalışmaya bir süre ara mı vereceksiniz? Kişinin sağlık giderleri için özel sağlık sigortasının kapsamını mı genişleteceksiniz?
“Başımıza gelsin öyle düşünürüz” demektense her ihtimale hazırlıklı olmakta, planlama yaparak ilerlemekte fayda var.