Tecrübe nedir? Her şey midir? Adayda olmasa olur mu mesela?
İş İlanlarının Baş Rol Oyuncusu
Baktığımızda birçok iş ilanında karşımıza “tecrübe” çıkıyor. Aranan kişi özelliklerinin baş rol oyuncusu gibi. Bu ifadeler size de tanıdık gelecek;
- Alanında 5 yıl tecrübeli...
- En az 2 yıl tecrübe sahibi olan...
- Benzer sektör tecrübesine sahip...
- Aynı iş kolunda 3 yıl çalışmış...
Peki tecrübeyi doğru değerlendirebiliyor muyuz?
Diyelim ki işe alım yapıyorsunuz ve adayda aradığınız kriterlerin içine 3 yıl tecrübe sahibi olmayı zorunluluk olarak koydunuz. Karşınıza öyle bir aday geldi ki, aradığınız tüm diğer kriterleri sağlıyor ama sadece 1 yıl iş tecrübesi var. Size sorum şu; bu adayı işe alır mısınız?
Peki ya karşınızdaki aday deneyimsiz ama potansiyeli yüksekse? Yani belki sizin vereceğiniz bir kaç aylık destekle, 3 yıllık iş tecrübesine sahip olan adayı cebinden çıkarır hale gelebilecekse?
Tecrübe Doğru Yorumlanmalı
Yanlış olan tecrübeyi sorgusuz sualsiz yüksek performans ve motivasyon unsuru olarak kabul edip baş tacı etmektir. Tecrübe sadece kişinin o yıllarda, o kurumda, o pozisyonda çalıştığını gösterir. Kişinin işi nasıl ve ne şekilde yaptığını ortaya çıkarmak iş görüşmesi yapanın ustalığına bağlıdır. İşte bu yüzden Mülakat Ustalık İster.
Tecrübe bir şeydir ama her şey demek değildir. Tecrübe kişinin belirli sürede belirli pozisyonda / firmada çalıştığını gösterir. Peki iyi performansla çalıştığını gösterir mi? İstekli ve yüksek motivasyonla çalıştığını gösterir mi?
Tıpkı yabancı dil gibi, tecrübe de bazen saplantı haline getiriliyor. “İngilizce bilen temizlik görevlisi aranıyor” ilanı verecek kadar adayda saplantılı biçimde yabancı dil arayanlar gibi tecrübe arayanlar var.
Tecrübeyi doğru yorumlamak lazım. Eğitimlerimde “15 yıldır işe alım yapıyorum” deyip majör hatalar yapan, mülakatlarda ayrımcı sorular sorulmasını savunan yöneticilerle tanıştım. Bilmediğini bilmeyen müdürlerin olması meslek adına ne üzücü. Eğer bir konuda eğitim almadan sadece tecrübelerinizle ilerliyorsanız (mülakat örneğinde olduğu gibi) kendi yanlışlarınız da tecrübelerinizin bir parçası olur ve onları doğru zannedersiniz. Sonra onlar kemikleşir ve yıkması da oldukça zor olur.
İş alımda tecrübe aranmasın demiyorum. Gerekliyse 10 – 15 yıl da tecrübe arayabilirsiniz. Ama gerekliyse ve siz bu tecrübeyi doğru analiz edebiliyorsanız.