Mesele kız çocuklarını okutmakla bitmiyor. Mesele bununla sadece başlıyor.
Çalışmak İsterlerse
Yıllardır kız çocuklarının okutulması ile ilgili yazılıyor, çiziliyor, kampanyalar yapılıyor, çok da iyi oluyor. Ama mesele kız çocuklarını okutmakla bitmiyor. Mesele bununla sadece başlıyor. Okumuş kız çocuklarının önünü açmak en az okutulmalarını desteklemek kadar elzem.
Diyelim ki kızlar okudular ve mezun oldular, çalışmalarına izin verilecek mi? Yoksa iyi eğitim almış, hem de çalışmak isteyen bir kız çocuğunun aile, eş, vb. sebeplerle çalışması engellenecek mi?
Diyelim ki çalışıyorlar, peki iş yerinde erkek meslektaşlarıyla eşit maaş, terfi vb. haklara sahip olabilecekler mi? Ücret eşitsizliğindeki iddiamız ne olacak? İstedikleri sektörde mi çalışabilecekler, yoksa kendilerini isteyen sektörlerde mi çalışabilecekler?
Evlenmek İsterlerse
Diyelim ki iş yerinde erkeklerle eşit haklarla çalışıyorlar, evlenmek isterlerse işyeri buna sıcak bakacak mı, yoksa evlilikleri bir risk olarak mı görülecek?
Diyelim ki evlendiler, çocuk sahibi olmak istediklerinde ne olacak? Özgürce “Ben hamileyim” diyebilecekler mi iş yerinde, yoksa bunun bir risk olarak algılanacağını düşünüp bir müddet saklamayı mı tercih edecekler? Hamile kalmayı öteledikçe öteleyecekler mi? Hamileliklerini rahatça yaşayabilecekler mi? Mesela medikal sorunlar yaşadıklarında, izin almaları gerektiğinde bunu rahatsızlık duymadan yapabilecekler mi, yoksa hep göze batacağını mı düşünecekler? Peki ya regl dönemleri sıkıntılıysa ne olacak? Kaç firma çalışana regl izni veriyor ki? Çok isterlerse rahatlıkla ikinci, üçüncü çocuğa sahip olabilecekler mi, yoksa bunun çılgınlık olduğunu mu düşünecekler?
Diyelim ki, çocukları olduktan sonra işten ayrıldılar, geri dönmek istediklerinde rahatça iş bulabilecekler mi?
Diyelim ki çocukları oldu ve işe devam etme kararı aldılar, bu çocuklara kim bakacak? Bakıcı, anneanne, babaanne, bir akraba vb. bulanlar şanslı, bulamayanlar veya bırakamayanlar ne yapacak?
Diyelim ki çocuk bakımı da halloldu, evde eşitlik sağlanabilecek mi? Aynı saatlerde çalıştıkları eşleriyle akşam eve geldiklerinde, incecik bir ipin üstündeki cambaz misali ev ve çocuklarla ilgili işleri tek başına mı yürütmeye çalışacak? Yoksa eşi de tüm bu işleri paylaşacak mı?
Bu sorunları halletmeden kadın istihdam oranlarına niye şaşırıyoruz ki? Mesele kız çocuklarını okutmakla bitmiyor. Mesele bununla sadece başlıyor.