İş ortamında müzik İK profesyonellerini motive ediyor.
Müziğin Sayısız Faydası
Müziğin birçok alandaki olumlu etkisi bilinen bir gerçek. Müzik dinlemenin veya bir müzik aleti çalmanın bedensel koordinasyonu sağlamaktan tutun da konsantrasyonu artırma, hafızayı kuvvetlendirme ve dinleme becerisini geliştirmeye kadar pek çok yararı var. Stresimizi alıyor müzik, rahatlatıyor bizi, sükunet veriyor. Bebekleri uyuturken ninni yardımcı oluyor. İlham verip yaratıcılığımızı artırıyor. Müziğin, karmaşık olayların daha rahat çözümlenmesini sağladığını söyleyenler de var.
İlaveten, hastalıkların tedavisinde de kullanıldığı biliniyor. Kalp rahatsızlıkları, alzheimer ve prematüre bebeklerin gelişimi gibi pek çok konuda da olumlu etkisinden bahsediliyor. Demek ki müzik sadece ruhun değil, aklın ve bedenin de gıdası.
Bu kadar çok yönlü bir gıda acaba iş ortamını ve çalışanları da besler mi?
Cevap; EVET.
Yapılan bir araştırmaya göre İK ve işe alım profesyonellerinin çoğunluğu (%57) iş ortamında müziğin, üzerlerindeki motive edici etkisini hissettiklerini belirtmiş (People Management). Ayrıca araştırma, müziğin İK profesyonellerinin %49’u üzerinde sakinleştirici etkisi olduğunu ve %40’ının daha yaratıcı olmasına yardımcı olduğunu da ortaya çıkarmış (People Management).
Eminim sadece İK’yı değil, tüm çalışanları kapsayan bir araştırma da yapılsa oranlar üç aşağı beş yukarı benzer çıkar.
Rağbet Az
Ne yazık ki bu kadar etkin bir gıdaya iş yerlerinin fazlaca rağbet etmediğini biliyoruz. Değil çalışma ortamında, bekleme salonlarında, bina ana girişlerinde, yemekhanelerde, tuvaletlerde bile müzik pek yaygın değil. Bazen asansörde çıkıyor karşımıza o kadar.
E tabii herkesi memnun edecek genel müzik dinletisi yapmak zor, birbirinden farklı beklentiler var. Kimi pop isteyecek, kimi caz, kimi “klasik müzik niye çalmıyorsunuz” diyecek, kimi “ara sıra da arabesk koyun” diyecek. Kimi de “ne gerek var müziğe, dikkatimi dağıtıyor” diyecek. “Burası bir iş yeri ciddiyet lütfen“ diyecekler de çıkacak belki. Kim bilir, belki de tüm bunlar öngörüldüğü için yaygın değildir iş yerinde müzik yayını.
Kurum içinde müzik yayını fikri sıcak geliyorsa, başkasının harekete geçmesini beklemeden, “bu kimin görevi” demeden siz de bu konuda adım atabilirsiniz. Her İK çalışanı bir iletişimci olmalı ise şayet, bu konuda da iletişim sağlanmalı. Kim bilir, belki sizin gibi düşünen başkaları da vardır.
Kaynak: People Management web sitesi (http://www2.cipd.co.uk/pm/peoplemanagement/b/weblog/archive/2017/09/07/majority-of-hr-professionals-believe-music-is-motivational-at-work.aspx)