Amazon ve Starbucks Çalışanlarını Ofise Çağırıyor

Teknoloji devi Amazon Web Services yeni yılda uzaktan çalışmayı sonlandırarak ofise dönmeyi mecburi kılıyor. Dünyaca ünlü kahvehane zinciri Starbucks da benzer bir yaklaşım sergiledi.

Uzaktan Çalışma

Uzaktan çalışmanın avantajlarına dair pek çok veri var. Mesela bir araştırma sonucu: “Evden çalışma sağlığa yararlı” diyor. Çalışanların da gönlü çoğunlukla uzaktan çalışmaktan yana.

Her ne kadar çalışanların tercihi evden çalışmaktan yana olsa da bazı patronlar aynı görüşte değil. Hatırlarsanız Elon Musk’ın uzaktan çalışma yorumu: “Saçmalık” olmuştu. Anlaşılan Elon Musk yalnız değil. Yakın zamanda Amazon’un çalışanlarının ofise dönüşünü zorunlu hale getireceğini okuduk. Starbucks da buna çok benzer bir yaklaşım sergiledi. Önce Amazon'la ilgili 19 Ekim 2024 tarihli bloomberght.com sitesinin haberine bakalım.

Amazon’dan Çalışanlarına Ofise Dönüş Zorunluluğu

Covid-19 pandemi sonrasında dünya genelinde iş yapış şekilleri büyük ölçüde değişti. Pandemi döneminde özellikle uzaktan çalışmanın en yoğun olduğu teknoloji sektöründe kimi şirketler çalışanlarına ofise dönüşü zorunlu kılmaya başladı.

ABD Seattle merkezli bulut bilişim ve yapay zekaya dayalı teknoloji şirketi Amazon Web Services (AWS), çalışanlarının ofise dönüş talimatını beğenmemeleri durumunda işten ayrılabileceklerini bildirdi.

AWS CEO'su Matt Garman uzaktan çalışanlara yönelik olarak “Ofise dönün ya da istifa edin. Yüz yüze çalışma politikasından hoşlanmayan çalışanlar için etrafta başka şirketler de var.” dedi.

Garman, ofiste çalışmanın yenilikçi ürünler geliştirmek için önemli olduğu fikrini savunuyor. Ancak bu karar, bazı çalışanlar arasında tartışmalara yol açtı.

Amazon İcra Kurulu Başkanı Andy Jassy, geçen ay çalışanlarına 2025'ten itibaren ofise dönüşün olacağını açıklamıştı. Şirket çalışanları bu yıl ortalama 3 iş gününü ofiste geçiriyor.

Amazon’un 5 gün ofise dönüş politikasını izlemeyen birçok teknoloji şirketi de mevcut. Kimi araştırmalar, teknoloji sektöründe ofise dönmek zorunda kalmaları durumunda uzaktan çalışanların çoğunun işi bırakabileceğini işaret ediyor.

Bu durum, esnek çalışma koşulları, verimlilik kavramları üzerine geniş çaplı bir tartışmanın da kapısını aralıyor.

Şimdi de 30.10.2024 tarihli cnbce.com sitesinin haberine özetle bakalım.

Starbucks Çalışanlarını Ofise Çağırıyor

Şirket, ofise dönüş gerekliliklerine uymayan kurumsal çalışanlar için işten çıkarılma uyarısında bulundu.

Wall Street Journal'ın şirketin iç yazışmalarına dayandırdığı habere göre Starbucks, ocak ayından itibaren haftada üç gün ofise gelme zorunluluğuna uymayan çalışanlar için bir “sorumluluk süreci” başlatacak.

Starbucks, hibrit çalışanların ofiste bulunma gerekliliğini değiştirmediğini, ancak bu kurallara uyulması konusunda çalışanları yeniden bilgilendirdiğini belirtti. CEO Brian Niccol da hibrit bir çalışma düzenine sahip ve California'daki evinden Seattle’daki ofise şirket jetini kullanarak gidiyor. Niccol’un bu düzeni bazı çalışanlar arasında şüpheyle karşılansa da Starbucks, Niccol’un ofis gereksinimlerini karşılayacağını veya aşacağını vurguluyor.

Pandemi sonrası uzaktan çalışma normları yeniden gözden geçirilirken, Starbucks da kültürel yapısını ofis ortamında canlandırmayı hedefliyor.

Flex Index’e göre, ABD’de üçüncü çeyrekte ofis mevcudiyeti zorunluluğu getiren şirketlerin oranı arttı.

Dell, UPS, JPMorgan Chase ve Boeing gibi devler de bazı çalışanlarını tam zamanlı olarak ofise döndürdü.

Starbucks'taki bu sıkılaştırma, Niccol’un kahve zincirinde kapsamlı bir dönüşüm planı üzerinde çalıştığı bir döneme denk geliyor. Şirketin ABD’de aynı mağazalardaki satışları geçtiğimiz çeyrekte yıllık bazda yüzde 6 düşüş gösterirken, işlem sayısı yüzde 10 azaldı. Bu performansla, Starbucks dördüncü çeyrekte hem gelir hem de kar hedeflerini kaçırdı ve 2025 mali yılı için finansal tahminlerini askıya aldı.