Yavaş da olsa aşılama başladı. Peki ileride aşı yaptıran adaylar bir adım önde mi olacak?
İşe Alımda Aşı
Pandemide bir yılı aşkın süreyi geride bıraktık. Belirsizlik ve kaygı hala yerini korusa da sanki dozu azalmış gibi. Geçen seneye göre daha çok kurum evden çalışma düzenine geçti, işe alımda çevrim içi mülakatlar yaygınlaştı. Yavaş yavaş da olsa aşılanma başladı. An itibarıyla ülkemizde pandemi dolayısıyla herkesin aşı olmasını mecbur bırakan bir yasa yok. Peki ileride durum ne olacak?
- Koronavirüs aşısı işe alımda zorunlu tutulabilir mi?
- İşveren çalışanını aşı olmaya zorlayabilir mi?
- Aşı yaptıranlar işe alımda bir adım önde olabilir mi?
- Aşı olmayan bir çalışanın iş akdi feshedilebilir mi?
Uzman Görüş Ne Diyor?
16 Mart 2021 tarihli hurriyet.com.tr haberi bu konuya açıklık getirmiş. Haberde iş hukuku avukatı Melih Bahtiyar “Aşı olmayan çalışanın iş akdinin işveren tarafından haklı nedenle tazminatsız feshedilmesi hukuka aykırılık teşkil eder” diyor.
İşte Bahtiyar’ın açıklamalarından özetler:
İşveren işe alım sırasında koronavirüs aşısı yapmış bir çalışan adayını işe almak isteyebilir. Ancak bu koronavirüs aşısının zorla yaptırılabileceği anlamına gelmemektedir.
İşveren tarafından aşı yaptırmış bir çalışan adayının tercih edilmesi söz konusu olabilir. Bu husus 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu kapsamında işverenin işe alım sırasında uymakla yükümlü olduğu ayrımcılık yasağına aykırılık teşkil etmemektedir.
Koronavirüs olmayan çalışanın iş akdinin işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu madde 25/ll kapsamında haklı nedenle tazminatsız feshedilmesi hukuka aykırılık teşkil eder.
İsteyenler ilgili mecradan haberin detayların ulaşabilir.