Bordro konusunu alanında oldukça uzman bir isimle konuştuk. Konuğum; Türkiye Bordro Derneği’nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı, aynı zamanda bordro ve İK hizmetleri sunan Datassist’in kurucu ortağı Ayşe Nazmiye Uça. Profesyonel ve doğru bir şekilde yapıldığında kimsenin fark etmediği ama en ufak hatada kendini gösteren bordro meselesine “Bir kariyer imkanı ve modası geçmeyen meslek” olarak yaklaşıyor Ayşe Hanım. Neden gençlere bu alanda kariyer öneriyor? Bordro üzerine kariyer düşünenler ne yapmalı? Dernek olarak mesleki gelişim için neleri planlıyorlar? Uça’nın ufkumuzu aydınlatan cevaplarını haydi hemen okuyun.
- Merhaba Ayşe Hanım. Hoş geldiniz.
Ekonomim gazetesinde röportaj yapıyor ve soru soruyorum. Şimdi bana sorulması ve fikirlerimi söylemek güzel geldi, bunun için teşekkür ediyorum. Blogunuzda yer almak bu anlamda benim için ayrı bir çoşku oldu.
- Böyle hissetmenize çok sevindim. Ben de konuğum olmanıza çok mutlu oldum. İlk sorumu sorayım o halde. Bordro kariyer olarak nedir?
Bordro ve ücret yönetimi karmaşık, çok yönlü ve aynı anda birçok alana nüfuz eden ve yüksek sorumluluk taşıyan bir meslek, öyle bir sorumluluk ki;
- Her ay her bir çalışan tarafından kontrol edilmek demek
- Vergi ve Sosyal Güvenlik kurumları tarafına açık, şeffaf ve hesap verebilir olmak demek
- Organizasyonun finansal açıdan korunuyor ve kollanıyor olması demek
- Benim gözlemim bordro alanında kariyer hedefleyen gençlerin oldukça az olması. Siz bunu neye bağlıyorsunuz?
Genç adaylar için bazı mesleklerin ismi heyecan barındırıyor, mesleğin ana hatlarını bilmeden sadece ismin daha popüler olması ile ilgili bir durum. Bunlardan biri İnsan Kaynakları tabi ki ve İnsan Kaynakları çeşitli akımlarla, eğilimler ve uzmanlıklarla yeniden markalanıyor. Dolayısıyla gençlere bu isimler çekici geliyor. ‘People & Culture Manager’ ya da ‘HR Business Partner’ arıyoruz deniyor mesela. Bu sadece İnsan Kaynaklarının şirketin bir iş birimi ile birlikte çalışan, bu birimin ihtiyaçlarına yakın olup iş birimlerini entegre etme anlamında kullanılıyor. İnsan Kaynaklarının bir fonksiyonunun öne çıkarılması gibi bir durum. Oysa bordro Sümerler zamanından beri bir şekilde mevcut ve değer önerisi yalın.
- Gençlere neden bu alanda kariyer öneriyorsunuz?
Bordro gerçek bir ihtiyaç, modası geçmeyen bir meslek. Küçük ya da büyük, çalışanları olan her şirketin bu bölüme ihtiyacı var. Bir kez bu alanda uzmanlaştıktan sonra -ki buradaki uzmanlık iş ve sosyal güvenlik mevzuatı uygulamalarını iyi bilmek ve bu alanda pratik yapmak demek- aranılan bir kişi olmaya başlıyorsunuz. İş ilanlarına dikkat ettiğimde ya da sosyal medya grupları içerisinde İnsan Kaynakları alanındaki işlere baktığımda tecrübeli ve işini iyi bilen bordro profesyonellerinin fazlasıyla arandığını görüyorum. Yani arz-talep dengesinde her zaman talep edilen bir pozisyon olduğunu biliyorum.
- Yakında yapılan bir araştırma ile iş yaşamında gençlerin beklentisinin iş yaşam dengesi olduğunu öğrendik. Kurum bazında mutlaka farklılık olacaktır. Ancak genel olarak bordro üzerine kurulan bir kariyer ile bu denge sağlanabilir mi?
Evet, jenerasyonun bir iş yaşam dengesi talebi var. Maddi durum, ailenin durumu ne olursa olsun böyle bir talep söz konusu. Yeni jenerasyon işten çıkmaktan, işsiz kalmaktan korkmuyor, yeter ki iş yaşam dengesi bozulmasın diye düşünüyor. Bordro kariyeri de bunun dışında değil aslında, biraz da çalışılan şirketin yapısının ne kadar kurumsal olup olmadığına göre değişir. Bordro hem yazılı olarak hem de kurumsal olarak oldukça tanımlı ve çerçevesi çizilmiş bir konu. Disiplinli ve programlı bir bordrocu iş yaşam dengesini çok iyi düzenler. Tabii ki ücret artış dönemi gibi veya toplu sözleşme dönemi gibi zamanlar çok karmaşık olabilir, bu zamanlar harici. Ancak bunlar da heyecanlı zamanlardır. Her işin bir heyecanı olmalı.
- Biliyoruz ki yeni işe girenlerin yarıya yakını yeniden iş arıyor. Bordro alanında çalışanlar kalıcı oluyor mu?
Aslında bu bordro profesyonellerinin değil hemen hemen genç jenerasyonun hepsinin sorunu. Türkiye’de gençler hayatlarından memnun değiller, Türkiye İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ekonomik olarak en zor zamanlarını yaşıyor. Çalışanlar enflasyon baskısını fazlasıyla hissediyor ve doğal olarak yeni iş arayışında oluyor. Bordro meslek olarak talep edilen bir konu olduğu için, bordro profesyonelleri kolaylıkla iş değiştirebilir.
Röportajın devamı yarın.