Çalışan kadın ile ilgili sorunlar kadının evdeki, ailedeki, toplumdaki konumlandırılmasının bir uzantısı. Daha kat edilecek çok yol var.
Veriler Üzücü
Buyurun size kadın çalışanla ilgili istatistikler:
- Son 18 yılda kadın nüfusunda %25 artış oldu ama çalışma çağındaki (15+) kadınların işgücüne katılma oranı yalnızca %3 arttı.
- Kadının iş gücüne katılım oranı %34. Kadın istihdam oranı ise %29.5.
- 1 milyon 597 bin kadın işsiz.
- TÜİK verilerine göre üç kadından ikisi işsizken, üç erkekten biri işsiz durumda. (Pandemi boyunca aile gelirine katkıda bulunmak isteyen kadınların ekonomiye katılımı ile kadın girişimciliği %3 oranında artarak, %14’e yükseldi. İlave olarak pandeminin jonglörü kadınlar olduğunu hatırlayalım.)
- Türkiye’de 2698 yönetim kurulu koltuğunun sadece 458’i kadınlara ait, yani oran %17. Tabii bu koltuklardaki kadınların önemli kısmının aile mensubu veya hissedar olduğu için bu görevde olduğunu da unutmayalım.
- Yönetim kurullarında kadın temsili son 9 senede %6 oranında arttı.
- Yerel yönetimlerde kadın oranı %3. Kadın belediye başkanı oranı %1’in altında.
- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadın temsil oranı % 17,38.
Büyük Sorunun Parçası
Çalışan kadınla ilgili veriler ortada. İş yaşamındaki kadın çalışan sorunları aslında ülkedeki kadınların genel durumunun iş yaşamı platformundaki yansıması. Evde ailede çözülmemiş eşitlik meselesi, iş yaşamında kendini ücret eşitsizliği, ayrımcılık, cam tavan gibi isimlerle ortaya koyuyor. İş yerinde kariyerin ağlarına takılan kadınlar bu toplumun kadın algısının, ona bakışının bir uzantısı.
Ülkemizde geçen sene 280 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 217 kadın da şüpheli şekilde ölü bulundu. Sadece Ocak 2022’de ise 26 kadın cinayeti işlendi, 28 kadın da şüpheli şekilde ölü bulundu. Ülkemizin %50.6’sı kadın. Kadın erkek eşitliğinde 156 ülke içinde 133’üncüyüz. 2020’ye göre 3 sıra daha gerilemişiz. Bizden sonraki sıralarda Papua Yeni Gine, Bahreyn, Nijerya gibi ülkeler var.
Ülke geneli veriler böyle olunca, çalışan kadın nezdinde veriler nasıl farklı olsun?
Kaynak: Yazıdaki tüm istatistiki veriler https://ufuktarhan.com/makale/8-mart-dunya-kadinlar-gunu-anlami-onemi yazısından alınmıştır.