Çalışan kadına aile içi uygulanan şiddet ürkütücü boyutta yüksek; çalışan her 4 kadından biri şiddet görüyor.
İş Dünyası Kadına Şiddete Karşı
14 Aralık 2016 tarihli Hürriyet gazetesi haberine göre Türkiye’nin önde gelen 16 şirketi aile içi şiddet olaylarına karşı “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı” projesini başlattı. 2016’nın pilot yıl ilan edildiği projede bu şirketler Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama rehberi oluşturarak şirketlerinde bir dizi çalışma yaptı.
Çalışan kadına aile içi uygulanan şiddet öyle düşük bir oran değil, hatta ürkütücü boyutta yüksek; çalışan her 4 kadından biri şiddet görüyor. Kadına uygulanan şiddet ne zaman çözülecek?
Proje kapsamındaki anket çalışmasına göre çalışan kadınların % 75’i hayatında en az bir kere şiddete maruz kaldığını, %17’si kocalarından ekonomik şiddet gördüğünü söylüyor. Peki siz şirket olarak evinde şiddet gören kadın çalışan için ne yapıyorsunuz?
Cevap Bekleyen Sorular
Oldukça hassas bir konu. Projenin ilk etapta neleri barındıracağına, nasıl uygulanacağına dair insanın aklına birçok soru geliyor. Mağdurun bu konuda şirkete güvenmesi ve bilgi vermesi nasıl sağlanacak? Konunun mahremiyeti kurum tarafından nasıl koruma altına alınacak? Kişiyi rencide etmeden konu nasıl ele alınacak? Kurum ne yapabilecek?
Proje kapsamında neler üretileceğini, nasıl uygulamaya geçirileceğini heyecan ve umutla bekliyorum. Daha önce kadının sesi yok diye yazmıştım, umuyorum bundan sonra daha iç açıcı başlıklarla bu konuda yazarım.
Son derece anlamlı bulduğum bu çalışmada şimdilik sayıları 16 olan şirket sayısının her geçen yıl katlanarak artmasını diliyorum. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Erol Bilecik’in dediği gibi kadına yönelik şiddete sıfır tolerans anlayışının yerleşmesi gerekir.