Çalışanların Sosyalleşme Bütçeleri Azaldı

Yüksek enflasyonun etkisiyle alım gücü düşen çalışanların sosyalleşmeye ayırdıkları bütçe iyice azaldı.

Sosyalleşme bütçeleri azalan çalışanlar

Çalışanların Düşen Yaşam Standartları

Biliyoruz ki Türkiye'nin yetenek açığı artış gösteriyor; artık mühendisten çok teknisyene ihtiyaç var. Mavi yaka tarafındaki nitelikli çalışan kazanımı sıkıntısı maaşlara da yansıyor. 10 yıllık bankacının maaşı usta kaynakçıdan daha düşük olabiliyor. Donanımlı işçi istihdam etmek büyük bir meseleye dönüştü. Zor bulunduğu için artık inşaat işçileri beyaz yakalılardan çok kazanıyor.

Ancak hem beyaz hem mavi yakalılar yüksek enflasyon dolayısıyla alım güçlerinin ve yaşam standartlarının düşmesinden mustarip. Yapılan bir çalışma bize çalışanların sosyalleşmeye ayırdıkları bütçenin azaldığını gösteriyor. Konuyla ilgili 28.08.2024 tarihli marketingturkiye.com.tr sitesinin haberine bakalım:

Çalışanların Azalan Kültürel Etkinlikleri

Eleman.net’in düzenlediği izin günleri anketinin sonucunda, çalışanların yüzde 73’ünün son bir yılda sosyalleşmeye ayırdığı bütçeyi azalttığı; yüzde 53’ünün son bir yılda tiyatro, konser, sinema gibi kültürel etkinliklere hiç katılmadığı görüldü. 

Türkiye’nin mavi yaka ve ara kademede istihdam platformu Eleman.net, gerçekleştirdiği anket sonucunda çalışanların izin zamanlarına ve tatil tercihlerine dair verileri ortaya koydu. Eleman.net’in “Çalıştığınız işte haftada kaç gün izniniz var?” sorusunu çalışanların yüzde 55’i iki gün olarak cevapladı. Aynı soruya çalışanların yüzde 43’ü bir gün, yüzde 3’ü ise üç ve daha fazla gün yanıtını verdi. 

Çalışanların Çoğu İzin Günlerini Evde Geçiriyor

Anketteki “İzin günlerinizde neler yapıyorsunuz?” sorusuna verilen cevaplar:

  • “Ailemle zaman geçiriyorum” Yüzde 49
  • “Dinleniyorum/evde vakit geçiriyorum” Yüzde 30
  • “Arkadaşlarımla zaman geçiriyorum” Yüzde 10
  • “Spor, egzersiz yapıyorum” Yüzde 6
  • “Ek iş yapıyorum” Yüzde 5  

En Büyük Faktör Geçim Masraflarındaki Artış

Eleman.net’in “Son bir yılda, izin günlerinizdeki sosyal faaliyetlerinizde ekonomi odaklı değişim yaşandı mı?” sorusunu çalışanların yüzde 73’ü “Evet, sosyalleşmeye ayırdığım bütçe azaldı” yanıtını verdi. Sosyal faaliyetlere katılımın değişimde rol oynayan başlıca faktörler sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 53’ünden “Geçim masraflarındaki artış”, yüzde 26’sından “Sosyal faaliyetlerdeki maliyet artışı” ve yüzde 17’sinden “Birikim yapma isteği” yanıtı geldi.  

Anketin “Son bir yıl içinde tiyatro, konser, sinema gibi kültürel etkinliklere kaç defa gittiniz?” sorusunu ise çalışanların yüzde 53’lük, ağırlıklı oranı “Hiç” şeklinde yanıtladı. Aynı soruya “5 ve altı” yanıtını verenlerin oranı yüzde 34, “5 ve üzeri” diyenlerin oranı ise yüzde 13 oldu.  

“Yaşam Kalitesindeki Düşüş Toplumsal Huzuru Tehdit Ediyor”

Anket sonuçlarını değerlendiren Eleman.net CEO’su Levent Dicle, “Artan geçim masrafları her geçen gün çalışanların yaşam kalitesini düşürüyor. İş ve ev arasına sıkışan çalışanlar hem iş hayatındaki verimlerinden hem de sosyal sağlıklarından kayıp veriyor. Bu durum gerek iş yerlerinde gerek toplumsal alanlarda gerekse ev yaşantısında huzuru olumsuz yönde etkiliyor. Toplumsal olarak yaşadığımız birçok sorunun kaynağında da çalışanların yaşam kalitesindeki düşüş yer alıyor. Özellikle aile içi geçimsizlik, şiddet vakalarındaki artış gibi durumlarda çalışanların sosyal hayata katılımdaki eksiklik önemli rol oynuyor” diye konuştu.