Avrupa birinciliğimizi depresyon kategorisinde almış olmamız ne üzücü.
Araştırma Sonuçları
Bu kötü haber Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun 16 Ekim 2021 tarihli Hürriyet gazetesindeki ‘Dikkat! Beyinler Sisleniyor’ başlıklı yazısında belirtiliyor. Müftüoğlu şöyle diyor:
“10 Ekim ‘Dünya Akıl Sağlığı Günü’ydü. Önemli tıp dergilerinin birinde The Lancet’te bu tarih dikkate alınarak konuyla ilgili araştırmaların özeti yayımlandı. O özete bakılınca da COVID-19 pandemisi süresince akıl sağlığımızda oluşan endişe verici değişimler net ve açık olarak görülüyor. Mesela bir araştırmaya göre, 2020’de dünya genelinde ‘depresyon ve anksiyete hastaları’nın sayısı 4’te 1 oranında artmış. Bu kötü haberden daha da kötüsü var: Major depresyon vakalarındaki artışta Türkiye, Avrupa birincisi olmuş!”
Yazıda bu bilgiyi doğrular nitelikte Sağlık Bakanı’nın da ‘Sinir ve depresyon ilaçlarının satış rakamlarında patlama noktasına vardık’ dediği kaydediliyor.
İş Hayatının Etkisi
Avrupa birinciliğimizi depresyon kategorisinde almış olmamız ne üzücü. Bu birincilikte iş hayatında yaşanılanların payının büyük olduğunu düşünüyorum. Çalışanların yoğun çalışma temposu adı altında bazen insan üstü çaba sarf etmeleri gerekliliği, yaşadıkları kronik yorgunluk, iş ortamlarındaki kusurmatik yöneticiler de depresyona meyletmeye tuz biber ekiyor bence.
Mutlu, zihni rahat çalışanların daha kısa sürede iyi iş sonuçlarına ulaşacağı zemininden hareketle, yönetimlerin ve yöneticilerin mevcut yönetim yaklaşımlarına, kurum içi uygulamalarına bakmalarında ve gerekliyse revize etmelerinde fayda var. Belki böylece üzücü Avrupa birinciliği sıramızın değişmesine katkı sağlanmış olur.
Funda Mesoğlu at 15 Kasım 2021
Depresyon aslında uzun zamandan beri sorun ülkemizde. Bunun sebepleri çok çeşitli elbette. Aslında "olumlu" gözüken toplumsal yapımız da bunun bir sebebi. Mesela özellikle Anadolu'ki aile yapısı, kadına uygulanan baskı... hepsi depresyon sebebi. Ama bu insanların depresyonları sayısal verilere yansımıyor.İstatistiklere yansıyan özellikle yaşadığımız ekonomik ve toplumsal sorunların artması sonucu insan bünyesinin buna psikolojik tepki vermesidir.
İK Bahçesi at 15 Kasım 2021
Maalesef 🙁 Birinciliğimizin bir bilim dergisinde tescillenmesi de oldukça üzücü. Bir de yazdığınız faktörler istatistiklere yansısa sonuç ne olur kim bilir.