Dünyanın En Mutlu Ülkesi İşte En Çok Bu İfadeleri Kullanıyor

Yıllık Dünya Mutluluk Raporu'na göre dünyanın en mutlu ülkesi olan Finlandiya'da bir insan kaynakları ve kültür müdürü, iş yerlerinde hiç unutulmayan 5 cümleyi açıkladı.

Dünyanın en mutlu ülkesinde iş yerinde olumlu ifadeler kullanan çalışanlar

Kurum Kültürü

Kurum kültürü doğrudan iş yapış biçimini etkilediği gibi iş ortamında kullanılan dili de etkiliyor. Bazı kurumlarda sizli bizli konuşulurken, bazılarında senli benli konuşuluyor. Kimisinde ise küfür sıradan. İş yerinde küfürlü konuşmak ne kadar makul tartışılır.

İş ortamları için bir başka sıkıntılı durum da dedikodu. Kuruma, bölüme ve çalışanlara ciddi zarar veren bu durumla ilgili iş yerinde dedikodu faydalıdır iddiası olduğunu da hatırlayalım.

Çalışanların huzurlu bir ortamda işlerini yapabilmeleri için iş yerinde psikolojik güvenlik ve saygı kültürü yaratılması oldukça önemli. Bu kültürün bir parçası olarak insanların kullandıkları ifadeler de önemli. Peki çalışanlar en çok hangi cümleleri kullanıyor? Dünyanın en mutlu ülkesi olan Finlandiya’da iş yerlerinde sıklıkla kullanılan beş cümlenin ne olduğunu biliyor musunuz? 03.06.2024 tarihli ekonomist.com.tr sitesinin konuyla ilgili haberine bakalım:

Finlandiya’da Kullanılan İş Yeri İfadeleri

Finlandiyalı bir şirket olan Framery'nin insan kaynakları müdürü Anni Hallila CNBC'ye verdiği demeçte kendisi ve ekibinin, çalışanların işyerinde başarılı olabilecekleri bir ortam yaratmak için sık sık kullandığı Fince deyimleri anlatıyor. Bu deyimlerin anlamları ve iş kültüründeki yeri ise şöyle:

  1. Soru soran yoldan sapmaz: Hallila, ülkede işyerlerinde düz bir hiyerarşi olduğunu, herkesin işle ilgili düşüncelerini dile getirme yetkisine sahip olduğunu belirtiyor. Hallila, ister CEO ister şirketteki herhangi biri olsun, herkesin soru sorabileceği açık bir iletişim hattı varsa orada başarının geleceğini belirtiyor. Ona göre şirket olarak yoldan çıkmamak için soru sorma kültürü oldukça önemli.
  2. Daha akıllı çalışın, daha çok değil: Hallila, "Bu tembel olmak değildir" diyor. Ona göre önemli olan doğru şekilde odaklanmak, iş ve yaşam dengesine sahip olmak.
  3. Kediyi masaya yatırın: Hallila bu ifadenin işle ilgili bir sorunu geçiştirmek yerine ele almayı vurguladığını belirtiyor ve "Biz sorunların tartışıldığında çözüleceğine inanıyoruz” yorumunu yapıyor.
  4. Arkanızda neyi bırakırsanız önünüzde onu bulursunuz: Bu ifade bir konuyu, sorunu çözmeden bırakmanın daha sonra daha büyük sorunlara yol açacağını ifade ediyor. Hallila sorunlarla başa çıkmanın tek yolunun zamanında ele almak olduğunu, bugün geçiştirilen bir sorunun yarın karşınıza daha büyük boyutla çıkacağını belirtiyor.
  5. Önce planlayın: Hallila, "Eğer yaptığınız şeyi, varmak istediğiniz hedefi doğru planlamazsanız zarar göreceğinizi söylüyor. Hallila'ya göre ülkede bu tarz bir iş kültürü iş yerlerinin her kademesini kapsıyor. Hallila'ya göre bir işletmenin stratejik planlaması, “insanların duyulduklarını hissetmelerini, stratejide söz sahibi olmalarını” sağlar.