Mülakat konusuyla ilgili bilgisini geliştirmeyi amaçlayanlar için rahat okunan, akıcı ve faydalı bir kitap.
Görüşmeciler de Yetkin Olmalı
Seçme değerlendirme İnsan Kaynaklarının en önemli fonksiyonlarından biriyken, görüşmecilerin unvan bağımsız mutlaka eğitim almış olması ve yetkinlik sahibi olması gerekirken, bu konuda kat edilen yol hala yetersiz.
Ne yazık ki bazı kurumlarda seçme değerlendirme gibi kritik bir fonksiyon hala eğitim almamış, sadece tecrübeleri minvalinde ilerleyen kişilerce götürülüyor.
Nasıl ki zaman zaman işveren, adayların hazırlıklı gelmemesinden veya randevu alıp gelmeyen aday profilinden yakınıyorsa, adaylar da kurum tarafında görüştükleri yetkin olmayan, kendilerine acemice yaklaşan görüşmecilerden yakınıyor. Görüşmecinin CV’de görmesi gereken bir hususu mülakatta fark edip bir de pişkince bunu adayın yüzüne söylediğini düşününce, özgeçmiş incelemeyi bilmeyen işe alım yapmasın demek hiç de abartılı olmaz.
Görüşmecilerin yaptıkları hatalardan bir tanesi de deneyime aşırı önem vermek. Adaya sadece tecrübesi yüzünden teslim olmak doğru değildir. Tecrübe her şey midir? Görüşmecinin bu konuda farkındalığı var mı?
Tavsiye Ediyorum
Mülakat yapanlar için ağzım dolu dolu tavsiye edebileceğim bir kitap var; “Mülakat Teori, Süreç ve İlkeler”. Yazarları Prof. Dr. Canan Çetin ve Doç. Dr. Mehmet Lütfi Arslan. Beta Basım Yayın tarafından çıkarılmış.
Adı yanıltmasın teorik bir kitap değil, pratikte uygulayabileceğiniz pek çok konu var içinde. Mülakatla ilgili bilgisini geliştirmeyi amaçlayanlar için rahat okunan, akıcı ve faydalı bir kitap.
Üstelik kitap sadece mülakat yapanlara hitap etmiyor. İçindeki “Görüşülenin Yapması Gereken Hazırlıklar” bölümüyle adaylara da göz kırpıyor. Aday olsaydım şayet alıp okurdum mutlaka.
İlave olarak sadece seçme mülakatlarının detayları değil, performans mülakatları, disiplin mülakatları, işten ayırma mülakatları konularına da değinilmiş.
Mülakat yapan arkadaşlarım, ehil kalemlerden çıkmış bu kaynağı kaçırmayın derim.