Gençlerin Beklentisi: “İş Yaşam Dengesi”

Youthall tarafından yapılan araştırmaya göre gençlerin beklentileri geçen yıla göre farklılık gösterdi. Bu yıl gençler için iş yaşam dengesi daha önemli hale geldi.

İş yaşam dengesi beklentisi olan genç çalışan

Değişen Çalışma Koşulları

Gerek Z kuşağının beklentileri gerekse değişen çalışma koşulları iş hayatına pek çok farklılık kazandırdı. Bu kazanımlara baktığımızda, artık çalışanların tercihi evden çalışmaktan yana diyebiliriz. Her gün yeni bir faydası ortaya atılan haftada 4 gün çalışma modeli henüz ülkemizde pek konuşulmasa da dünyada daha fazla uygulanır hale geldi. Örneğin İngiltere’de onlarca şirket haftada 4 gün çalışmaya geçiyor.

İş yaşam dengesini sağlayabilmek amacıyla iş saatleri dışında ulaşılmazlık hakkı ise bir başka konu. Çalışanın iş saatleri dışındaki zamanına saygı duyulması, eskiye oranla çok daha hassas yaklaşılan bir konu.

Youthall tarafından yapılan bir araştırma ise gençlerin beklentilerinin geçen yıla göre farklılık gösterdiğini ortaya koydu. Gençler için iş yaşam dengesi daha önemli hale geldi. Araştırmanın detaylarına Ekim 2024 tarihli marketingturkiye.com.tr sitesinden özetle bakalım.

Youthall Araştırma Sonuçları

Youthall, bu yıl 3.’sünü gerçekleştirdiği “Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması”nın sonuçlarını açıkladı. Bu sene toplamda 2 bin 627 kişinin katıldığı araştırma; 18-34 yaş aralığındaki üniversite öğrencileri ve yeni mezun gençlerin ekonomik koşullara, iş dünyasına ve geleceklerine dair kaygılarını gözler önüne seriyor.

Araştırma sonuçlarına göre gençlerin iş seçimlerinde önem verdikleri faktörler geçen seneye göre değişiklik gösterdi. Geçen yıl gençlerin ilk öncelikleri arasında maaş seviyeleri ve anlamlı bir işin parçası olma arzusu öne çıkarken 2024 yılında iş-yaşam dengesi daha önemli bir faktör haline geldi.

Gençlerin İş Dünyasından Beklentileri

YüzdeBeklenti
53,7İş yaşam dengesi
48Esnek çalışma
44,6Maaş

Gençlerin İş Dünyasından Beklediği İş Ortamları

YüzdeOrtam Beklentisi
59,5Global imkanları olan iş ortamı
53,4Kariyer ilerlemesi ve yükselme olanaklarına sahip iş ortamı
45,3İş ve özel hayat dengesine imkan veren şirket kültürü
37,4Esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma imkanları
30,8Profesyonel gelişim fırsatları ve eğitim programları
25,2Yaratıcı ve inovatif bir çalışma ortamı

Bir de Yurt Dışına Gidebilseler

Araştırma, 2023 yılındaki trendin devam ettiğini ve gençlerin yurt dışı hayallerinin hala yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 53,8’i eğitim fırsatlarını yakalamak, dil becerilerini ve kültürel deneyimlerini geliştirmek amacıyla yurt dışına gitmek istediğini belirtiyor. Yurt dışına gitmek isteyenlerden yüzde 35,6’sı bu isteğin en büyük sebebinin “uluslararası deneyim kazanmak” olduğunu ifade ediyor. Yüzde 31,4’ü yurt dışındaki daha iyi yaşam koşulları nedeniyle gitmeyi tercih ederken yüzde 24,5’i emeğe verilen değerin Türkiye’ye kıyasla yurt dışında daha yüksek olmasını bu kararlarının temel sebebi olarak gösteriyor​.

Araştırmaya katılan henüz mezun olmamış öğrenciler için de yurt dışı hayalleri ön planda. Bu gençler, Türkiye’deki iş tercihlerinde global imkanlar sağlayan şirketleri seçiyor. Öğrencilerin yüzde 59,5’i, gelecekteki iş yaşamının onlara bu kapıyı açmasını beklerken yüzde 53,4’ü kariyer ilerlemesi ve yükselme olanağı sunan bir ortamı tercih ediyor. Ayrıca yüzde 45,3’ü iş-özel hayat dengesine imkan veren bir şirket kültürünü önemsiyor, bu da gençlerin iş dünyasındaki beklentilerinin sadece finansal veya kariyer odaklı olmadığını, aynı zamanda kişisel yaşamlarına da değer verdiklerini gösteriyor.

Her An İş Değiştirmeye Hazırlar

Araştırma sonuçlarına göre çalışan mezun gençlerin yüzde 71,3’ü önümüzdeki yıl iş değiştirmeyi düşünüyor. Tercih etmeyi düşündükleri öncelikli sektörlerin başında teknoloji, enerji ve otomotiv sektörü yer alıyor. İş değiştirme isteğinin ardındaki başlıca nedenler ise yüzde 63,2 oranında bulundukları şirket ve pozisyonlarda kendilerini geliştirememeleri, yüzde 58,6 oranında gelir memnuniyetsizliği ve yüzde 47,1 oranında kariyer ilerlemesi için fırsat eksikliği olarak belirtiliyor.

Yapay zekâ teknolojileri gençler arasında giderek daha fazla ilgi görse de bu konudaki bilgi eksikliği hala önemli bir bariyer olarak öne çıkıyor. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 47,2’si yapay zekâ uygulamalarını sık sık kullandığını belirtirken, bu oran mezunlar arasında yüzde 29,7’ye düşüyor. Neden kullanmadıkları sorusuna öğrencilerin yüzde 43,9’u faydalarını bilmediği yanıtını verirken mezunların yüzde 54,2’si henüz fırsat bulamadığını belirtiyor.

Araştırmanın raporuna ve detaylı sonuçlarına youthall.com bağlantısı üzerinden ulaşabilirsiniz.