Hibrit çalışma modeliyle kurumlar çalışanlara önerdikleri olanakları da yeniliyor.
Geleneksel çalışma düzeninde çalışanlara önerilen imkanlar anlamını yitiriyor. Yeni düzenle birlikte yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Evden çalışanların masrafları kurumlar için dikkate alınması gereken bir kriter. Bu pencereden baktığımızda “İşveren evden çalışana maddi destek veriyor mu” sorusu doğuyor.
Konuyla ilgili olarak Wall Street Journal’dan Suman Bhattacharyya şirketlerde ne gibi değişikliklerin yapıldığını mercek altına aldı. 17 Ağustos 2021 tarihli sozcu.com.tr sitesi haberi özetle şöyle verdi:
Çalışanların Beklentileri Değişti
Yönetim danışmanlığı firması Mercer’in müdürü Lauren Mason: “Birçok işveren, teklif ettiği olanakları yeniden değerlendiriyor. Çalışan değerleri; pandeminin yarattığı stres, çocuk bakımı ve diğer kaygılarla beraber önemli ölçüde değişti dedi.”
Care.com’un Aralık 2020 ve Ocak 2021’de ABD'de 500 insan kaynakları yöneticisiyle yaptığı ankette; katılanların yüzde 66’sı daha fazla esneklik sunmayı ve yüzde 63’ü çocuk bakım yardımlarını artırmayı planladıklarını söyledi.
Esnek İzin Politikalarının Yararları
Şirketlerin pandemiden aldığı derslerden biri de şu: insanlar çalışma saatleri üzerinde daha fazla kontrole sahiplerse çok daha iyi çalışıyorlar. Birçok İK yöneticisi, çalışmaya harcanan zamandan ziyade ortaya çıkan işe odaklanmanın en iyisi olduğunu söylüyor.
Uzmanlar; resmi sınırların olmadığı ve çalışanların ihtiyaç duyduklarında izin aldıkları esnek izin kavramının şu andaki popülerliğini gelecekte daha da artıracağını vurguluyorlar. Mercer anketlerine göre, en azından bazı çalışanlarına sınırsız ücretli izin sunan işverenlerin yüzdesi, 2015’te yüzde 14 iken, bu yıl bu oran yüzde 20’ye yükseldi.
Geleneksel İzin Politikalarının Modası Geçti
Bir veri analizi yazılımı firması olan Fair Isaac Corp., bu yıl ABD’de çalışanlarının çoğu için farklı bir izin politikası uygulamaya koydu. Fair Isaac’in başkan yardımcısı ve insan kaynakları başkanı Rich Deal, çalışanın ihtiyacı olduğunda kullanabileceği bir izne sahip olması gerektiğini vurguladı.
Değişen izin politikaları ile ilgili önemli olan bir diğer konu da çalışanın performansını nasıl etkilediği. Suman Bhattacharyya’nın Wall Street Journal için hazırladığı haberde; esnek tatil politikaları kapsamında, yöneticilerin hâlâ izin taleplerini onaylaması gerektiği ve çalışanların, uzun izin süreleri nedeniyle düşük performanstan sorumlu tutulacaklarını belirtiliyor.
Ev İzni İle Artan Verim
Pandemi, bir çalışanın kendini biraz hasta hissettiği ancak yine de iş yükünün bir kısmına katkıda bulunabileceği, ihtiyaçlara göre çalışmanın önemini vurguladı. Stanford Üniversitesi’nde uzaktan çalışma üzerine çalışan Ekonomi Profesörü Nicholas Bloom, buna “ev izni” diyor.
Bloom, bir şirketin çalışanlara yılda 10 gün fazladan ev izni verebileceğini söylüyor: “Hastalık izni, gerçekten çalışamadığınız bir zamanı nitelerken, ev izni evden çalışmaya devam ettiğiniz zamandır. Hastalık iznini düşünürseniz sıfır verim alabilirsiniz, ancak ev izni ile verim yüzde 80 olabilir.”
Dünyanın Her Yerinde Çalışma İzni
Londra merkezli bir finansal teknoloji şirketi olan Revolut, çalışan anketlerine yanıt olarak bu yıl çalışanlarına yurt dışından çalışma süresini maksimum 29 günden, 60 güne çıkardı.
Şirketin personelden sorumlu başkan yardımcısı Jim MacDougall, “Bu politikayı oluşturmak, açıkçası geçen yılki deneyimimizden kaynaklandı ve böyle bir uygulamanın; bizimki gibi genç, küresel bir iş gücü tarafından faydalı bulunacağını hissettik” diyor. MacDougall, şirketin çalışanların geri bildirimlerini izleyeceğini ve ardından yapılan değişikliklerin sürekli bir fayda sağlayıp sağlamayacağına karar verileceğini söyledi.
Bu noktada çalışan beklenti deneyimlerini dikkate almanın önemine vurgu yapmakta fayda var. Biliyoruz ki artık Z kuşağının talepleri çalışma şeklini değiştiriyor.
İş ve İdeal Yaşamın Uyumlu Hale Gelmesi
Çalışma politikalarında pandemiye bağlı olarak sık sık değişiklikler yapan Google da çalışanlar için her yerden çalışabilme süresini iki haftadan dört haftaya çıkardı.
Bilgi hizmetleri şirketi Thomson Reuters ise önümüzdeki aylarda her yerden çalışma avantajlarını içerecek yeni bir izin yaklaşımını ortaya koymaya hazır olduğunu söylüyor.
Ev-Ofis Giderlerini Şirketler mi Karşılamalı?
Gartner Inc. tarafından yapılan ve geçen yıl dünya çapında 3.600’den fazla çalışanın katıldığı ankete göre, çalışanların yüzde 71’i işverenlerinin uzaktan çalışmaya karar vermesi halinde ev-ofis masraflarını da karşılamaya yardım etmesi gerektiğini düşündüklerini söylerken, katılımcıların yalnızca yüzde 44’ü çalıştıkları şirketlerin ev-ofis giderlerinin bir kısmını ya da tamamını karşıladığını bildirdi.
New York’ta pazarlama teknolojisi şirketi olarak faaliyet gösteren Bluecore, çalışanlarına nasıl harcayabilecekleri konusunda geniş bir serbestlik tanıyarak aylık 200 dolarlık ek bir maaş sunmaya devam edeceğini söylüyor.
Willis Towers Watson tarafından yapılan bir anket, işverenlerin yüzde 80’inin bu yıl avantajları artırmayı planladığını ortaya koydu. Ayrıca, çoğu işverenin yemek, spor salonları, fitness dersleri ve sosyal etkinlikler gibi ofiste sunduğu avantajları askıya aldığını ve bunun yerine sağlık ve zindelik uygulamaları gibi sanal avantajlar sunduğunu tespit etti.