İKAMİD (İnsan Kaynakları Mesleki İş Birliği Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Özekin ile dernek hakkında yapılan röportajın devamı.
- Bir İnsan Kaynakları derneği olarak yeterince bilindiğinizi düşünüyor musunuz? Meslektekiler İKAMİD deyince biliyor mu ne olduğunu?
Özellikle son bir senedir biliniyor. Çünkü son bir senedir dünyamız ve çalışma modelimiz değişti. Hepimiz artık çok daha dijital platformlar odaklı çalışmaya başladık. Bunu biz dernek olarak bir faydaya dönüştürdük diye düşünüyorum. Son bir senede gerek linkedin gerek zoom üzerinden yapılan aktiviteler, gerek WhatsApp grupları, gerek instagram ve diğer sosyal medya mecralarında takipçi sayımız son derece arttı. Bugün 400 kişiye yaklaşan bir WhatsApp grubumuz var. Hatta birincisine sığamadık, ikincisini açtık.
- Şimdi onu soracaktım ben de. Benim de dahil olduğum çok geniş katılımlı bir WhatsApp grubu var. Grupta özellikle gündelik iş ihtiyaçlarına yönelik çok hızlı bilgi akışı sağlandığını görüyorum. Okuyucularımıza bilgi vermek amacıyla bu grupta neler olduğundan bahsedebilir misiniz?
Tabii, memnuniyetle. WhatsApp grubunda olmak için derneğe resmi üye olmak zorunluluğu yok. Bu gruptan fayda sağlayan paydaşlar zamanla derneğe üye olma talebiyle geliyorlar. WhatsApp grubunda özellikle yeni mevzuat değişiklikleriyle ilgili; örneğin geçmiş dönemde bütün İK’cıların birdenbire içinde düştüğü kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin, nakdi ücret desteği gibi aslında var olan ama uygulamada çok da kullanmadığımız kavramlarla ilgili bilgi alışverişleri yapıldı. Bunun yanı sıra özellikle mesleğe yeni başlamış arkadaşlar dokümantasyon oluşturma aşamasında WhatsApp grubundan çok destek alıyorlar; prosedürlerini, talimatlarını, işe alım formlarını, mülakat modellerini kurgulama aşamasında geçmişte bunları yapmış arkadaşlarımızın deneyimlerinden, yazılı dokümanlarından, fikir ve önerilerinden destek alma fırsatı buluyorlar.
- CV de paylaşılıyor, değil mi?
Evet aynı zamanda CV paylaşımı da oluyor. KVK kanunu gereği ancak CV sahibinin rızası varsa paylaşılıyor. WhatsApp platformu içerisinde iş bulan arkadaşlarımıza şahit oldum. Bu da çok sevindirici. Aidiyet hissi de oluşuyor. Yani bir pozisyon açığı durumunda işe alım yapacaklar platform üzerinden paylaşılan CV’ye öncelik tanıyorlar.
- Sadece CV’ler değil grupta iş ilanları da paylaşılıyor değil mi?
Çok doğru, işin o boyutu da var. Sadece İK mesleği için değil, satış, muhasebe, lojistik gibi herhangi bir alanda arayış içinde olan bir İK profesyoneli de ilanını WhatsApp gruplarımızda paylaşıyor.
- Yani grup bir işe alım platformu gibi görev yapıyor aynı zamanda.
Evet ama biliyorsunuz işe alım platformu olmanın yasal bir tabanı var. Bizim öyle bir yapılanmamız yok. Aslında bu bizim ileride yasal zemini hazırlayıp yapmayı arzu ettiğimiz bir şey. Onun için şimdilik erken. Ancak, evet grup amatörce böyle bir hizmet veriyor.
- Dernekle ilgili ilerleyen dönemler için planladığınız projeler var mı?
Evet var. Üniversitelerle olan iş birliğimizi artırmak istiyoruz; gerek eğitim, gerek akademik çalışmalar yapma anlamında. Akademik çalışmalar yapan öğretim üyeleriyle bunu pratikte uygulayacak grupları buluşturacak çalışmalar yapmak istiyoruz. Birinci amacımız bu. İkinci olarak kamuda etkinliğimizi artırmak istiyoruz. Yani SGK, İşkur, Cumhurbaşkanlığı İK ofisi gibi kamu kurumlarıyla bir sivil toplum örgütü olarak daha fazla fikir alışverişinde bulunmak, ortak çalışmalar gerçekleştirmek istiyoruz. Bunların yanı sıra İç İşleri Bakanlığının ya da Avrupa Birliğinin bizim gibi sivil toplum örgütlerine açmış olduğu bir takım destek ve hibe programları var. Proje geliştirip bu projelerin finansmanı için destek almak mümkün. Özellikle üniversitelerde bu mesleğin popülaritesini artırabilecek proje üreterek bunların finansmanı hakkında kamu kurumlarıyla ve Avrupa Birliği gibi oluşumlarla beraber yol almak istiyoruz.
Bunlarla birlikte bir sosyal tesisimiz olsun istiyoruz. Bu belki ilerleyen zamanda gerçekleşecek bir şey ama ilk yola çıktığımızdan beri hayal ettiğimiz bir şey. Nasıl Öğretmen Evleri, Mühendis Odaları varsa, içinde kütüphanesi olan, belki bir eğitim salonu olan, bir kafeteryası olan bir sosyal tesisi çok hayal ediyoruz. Bunun için biraz erken, bunun mali tarafını çok iyi kurgulamak lazım.
- İK mesleğinde olanlar veya gelecekte İK alanında çalışmak isteyen öğrenciler neden bu derneğe üye olsunlar? Ne fayda elde edecekler? Sadece derneğe üye olmayı kast etmiyorum, diğer sosyal medya mecralarına katılmayı da soruma dahil edebilirsiniz?
Bu soruyla çok karşılaşıyorum ve cinlik yapıp şöyle cevap veriyorum: Niye katılmasınlar? (Gülüşmeler) Buna iki türlü cevap vermek lazım. Birincisi sağlıklı mesleki paylaşım bulabilecekleri bir platform olduğu için katılsınlar. Siz de bilirsiniz bu tür platformların yönetimi Türkiye’de bir hayli zor. Yüzlerce kişinin olduğu platformda zaman zaman politik amaçlı, ticari amaçlı paylaşımlar olabiliyor, insanların birbirini rencide ettiği diyaloglar olabiliyor. Bizde de oldu başlarda. Çok büyük sabır gösterdik, kuralları tekrar tekrar hatırlattık. Her yaşadığımız olaydan ders alarak kuralları yeniden düzenledik. Bugün geldiğimiz noktada son derece kaliteli paylaşımların yapıldığı, herkesin birbirine saygı duyduğu, bütün paylaşımların tebrik ve teşekkür aldığı, paylaşım kalitesi ve motivasyon öğesi yüksek elit bir platform oldu. Bunun için katılmaları şart diye düşünüyorum. Bizim belimizi büken en büyük sıkıntılardan bir tanesi WhatsApp’in katılımcı sayısı. Telegram üzerinden bir grup kurduk, WhatsApp’i telegram’a taşımayı hayal ediyoruz ama telegram WhatsApp kadar yoğun kullanılmıyor. Şu anda iki WhatsApp grubumuz var. Aynı anda ikisinde de aynı paylaşımları sağlamak çok kolay olmuyor. Bu yüzden sıkıntı çektiğimiz doğru.
Sosyal Medya grubumuzu revize ettik. Artık benim başkan olarak detayına hakim olmadığım ancak ana hatlarıyla yönetim kurulu olarak onay verdiğimiz paylaşımlar genç ekip arkadaşlarımız tarafından rutin olarak sosyal medya hesaplarımızdan yapılıyor. Hedef kitleye ulaşabilme adına çok ciddi fonksiyon sağlıyor. Özellikle linkedin ve instagram hesaplarımızdan çok pozitif geri dönüşler alıyoruz. Sorunuza geri dönersek bize katılsınlar ki mesleki gelişimlerine, kişisel networklerine fayda sağlayabilelim. Mesleki soru sorma cevap alma, meslektaşlarıyla kaynaşma ve birikimlerini paylaşabilme fırsatı bulsunlar.
Niye yıllı üyelik aidatı verip derneğe üye olsunlar? Bence burada amaç daha manevi. Hepimizin tecrübeleri var. Biz İKAMİD olarak bu birikimlerin doğru yerde doğru kişilerle paylaşıldığında değer kazandığını düşünüyoruz. Kar topu misali. Biz kar topunu tepeden aşağı yuvarlamak üzere yola çıkmış gönüllü arkadaşlarız. Yol üzerinde bu kartopuna ne kadar çok kişinin eli değerse, o kadar etkin başarılı, mesleki hayatına yön veren bir dernek olabiliriz. Böyle bir meslek örgütünün desteğini arkasında hissetmek için kişilerin derneğimize üye olması gerektiğini düşünüyorum.
- Ayhan Bey benim sorularım bu kadar. Sizin ilave etmek istedikleriniz var mı?
Şunu söylemek isterim; Türkiye’de dernekçilik zor iş. Biz toplum olarak çok proje üreten ama o projeleri hayata geçirme noktasında yeterli kararlılığı ve takipçiliği sürdürememe alışkanlığına sahip bir toplumuz. Bunun toplumsal bir zaafımız olduğunu düşünüyorum. Bunun için büyümek ve güçlenmek zorundayız. Hepimizin profesyonel hayatı var, aile hayatı var. Bir derneği 8-10 kişilik bir grup olarak üstlenip yürütmek hem yeterli hem de kolay değil. Zaman zaman yorulup oyundan düşenler olabiliyor. Yeni, hevesli genç ve uzun soluklu mücadeleye hazır arkadaşları aramızda görmek istiyoruz.
İlave etmek istediğim bir şey daha var. Bizim yola çıkarken hedeflerimizden bir tanesi de benzer amaçlarla yola çıkmış ama farklı alanlarda faaliyet gösteren kurumlarla iş birliği yapmaktı. Bunun bir örneğini şu anda uyguluyoruz. AC isminde bireysel koçluk yapan Türkiye’de çok sayıda bireysel koçun üye olduğu son derece profesyonel çalışan uluslararası bir platform var. Bu platformla son üç aydır beraber bir proje yürütüyoruz. Projenin adı: Koçun Benim. Derneğe üye olan profesyonel koçlar İKAMİD resmi üyelerine bila bedel beş seans ücretsiz koçluk yapıyorlar. Burada karşılıklı kazan kazan durumu var; çünkü her iki taraf da tecrübesini geliştiriyor. Ben 49 yaşındayım. Bugüne kadar koçluk çalışmalarının içinde bulundum. Buna rağmen projenin içinde bir numaralı gönüllü olarak yer aldım ve beş seansın üçünü koçumla birlikte gerçekleştirdik. Çok olumlu sonuçlar aldım. Bu gibi projelere devam edeceğiz.
Son olarak ‘Salı Etkinlikleri’ diye bir projeye başladık. Haziran ayı boyunca her Salı saat 11.00-13.00 arasında çok değerli bir konuk ağırlıyoruz. Gündemdeki konularla ilgili interaktif bir webinar gerçekleştiriyoruz. Bu da bizi heyecanlandıran ve arkasını getirmeyi düşündüğümüz bir proje. Yazın ara verip Eylül’den itibaren Salı buluşmaları devam edecek.
- Potansiyel gelişimi için ne güzel çalışmalar. Verdiğiniz tüm bilgiler ve zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
Rica ederim. Ben de fırsat verdiğiniz içiniz teşekkür ederim.