İnancın yaşantımıza, başarımıza, mutluluğumuza etkisi nedir? Araştırmalar ve gurular neler söylüyor?
Bir süredir inancın yaşamımıza etkisiyle ilgili yazmak istiyordum. Geçtiğimiz hafta gazetede okuduğum bir yazı bu konuda yazmamı tetikledi. Cüzi ve külli iradenin farkında olmanın yaşantımıza, başarımıza, mutluluğumuza etkisi nedir? Araştırmalar ve gurular neler söylüyor?
7/24 Mutluluk kovalayanlar bir bakıversin aşağıdaki satırlara.
Mutluluğa Etkisi
21 0cak 2016 tarihli Hürriyet gazetesindeki yazısında Ayşe Arman, önceden yaptığı Gülse Birsel röportajından alıntılar yapmış. Arman, Birsel’in Times dergisinden yaptığı alıntıya yer vermiş. Önce yazıyı paylaşayım;
Times dergisi, 7-8 yıl önce mutlulukla ilgili bir araştırma yayınlamış. “Mutluluk nereden geliyor?” diye. O bizim bildiğimiz para, güzellik, gençlik, başarı, bunlar varsa mutlu olursun, meğer hikayeymiş.
Birincisi “inanç”. Sizden daha büyük bir varlığa teslim olmak mesela. Bu, insanların mutluluğunu artıran önemli etkenlerdenmiş. İnsanlar, zorluklara karşı daha kolay göğüs geriyor ve daha iyimser oluyorlarmış.
Liste; arkadaşlık, iyilik yapmak, şükretmek, sonların gücü olarak devam ediyor.
Amaçsız koşu haline gelen yaşam biçimleriyle mutluluğu yakalamanın mümkün olmadığı aşikar. Günümüzde mutluluk saplantısı ile hareket edenler umarım bu yazıyı okurlar.
Kaynaklar Ne Diyor?
Olumlu Yaşamanın Gücü kitabında Norman Vincent Peale “İnançlı Olmak, Başarılı Olmaktır” (syf.23) diye iddialı bir bölüm koymuş kitabına ve şunları söylemiş;
İlerlemek, yükselmek isteyen bir insan, çalıştığı işyerine ve bütün inançların arkasında, bunları destekleyen büyük güce, yani yaradana inanır (syf.26).
- İnsanlara inanın, onları kullanmaya kalkmayın
- Olumsuz tutumlarınızı terk edin, onların yerini inançla ve olumlu tutumlarla doldurun
- Yaradana inanırsanız, yaradan isteklerinize ulaşmada size yardım edecektir.
- Aşağılık duygusundan kurtulun, kendinize inanın (syf.42).
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabında Stephen Covey “Hayatta anlam bulmaya yönelik temel ihtiyacımızın ve aradığımız olumlu şeylerin kaynağının ilkeler olduğunu kabul et; ben şahsen bu doğal yasaların Tanrı’dan kaynaklandığına inanıyorum” (syf.12) diyor.
“İnanma yolunda ilk adımı atın. Merdivenin tamamını görmeniz gerekmiyor. Sadece ilk adımı atın” diyor Martin Luther King.
Rhoda Byrne’nin derlediği Secret kitabında “Yalnız ve Tek Gerçek İlahi Akıldır” (syf.161) diyor Charles Fillmore.
%100 Düşünce Gücü kitabının Kendini Yönetme bölümünde Jack Ensign Addington “Tanrının orada olduğunu bilerek her günü geldiği gibi karşılayacağım” (syf. 169) bakış açısını benimsemeyi öneriyor.
Örnekleri çoğaltmak mümkün. Ben de yaptığım koçluklarda, kişilerin inançlarının onların mutluluklarına, olumlu olmalarına, zorluklarla baş edebilmelerinde nasıl yardımcı olduğuna ve başarıları üzerindeki etkisine defalarca tanık oldum.
Cüz külle rapt olunca her şey kolaylaşıyor sanırım.
Kaynaklar:
Addington J. A. (2004). % 100 Düşünce Gücü, Akaşa: İstanbul.
Byrne R. (2007). Secret, Mia: İstanbul.
Peale, N. V. (1997). Olumlu Yaşamanın Gücü, Sistem Yayıncılık: İstanbul.
Covey, S. R. (2008). Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı, Varlık Yayınları: İstanbul.