İngiltere’de İşten Kopma Hakkı İçin Adım

İngiltere hükümeti, çalışanların işveren tarafından iş saatleri dışında sürekli rahatsız edilmemesi ve çalışmaya zorlanmaması için çalışma yapıyor.

Mesai saatleri dışında işle ilgilenen çalışan

Mesai Saatleri Dışında Çalışmak

Yoğun tempo ile çalışmanın, iş saatleri sonrasında da işle hemhal olmanın birçok çalışan için sıkıntı yarattığını biliyoruz. Oysa iş saatleri dışında çalışmaya zorlanınca üretkenlik düşüyor.

Çalışanların iş yaşam dengelerini sağlayabilmek amacıyla sadece kurumlar değil ülkeler de harekete geçiyor. İş saatleri dışında ulaşılmazlık hakkı tanıyan ülkeler ve kurumlar var. Basından belli aralıklarla “Bu ülkede iş saati dışında çalışanlara ulaşılamayacak” benzeri haberler okuyoruz. Ülkemizde hükümet tarafından geçtiğimiz günlerde atılan adımlar bizde de Çalışma düzenleri ve mesai saatleri değişiyor mu sorusunu gündeme getirmişti.

Şimdi benzer bir hamle İngiltere’den geldi. 20.08.2024 tarihli sozcu.com.tr sitesinin konuyla ilgili haberine birlikte bakalım.

İş Saatleri Dışında Ulaşılamamak

İngiltere’de Başbakanlık Ofisi, mesai saatleri dışında işten tamamen kopmanın verimlilik ve ülke ekonomisi için faydalı olduğunu açıkladı.

BBC’den diplomasi muhabiri Jennifer McKiernan’ın haberine göre bakanlar, İrlanda ve Belçika gibi işle bağını kesmenin hak olarak tanındığı ülkelerdeki modelleri inceliyor. Buna göre çalışanların işverenler tarafından sürekli rahatsız edilmemesi ve ofis dışındaki saatlerde çalışmaya zorlanmaması hedefleniyor.

Başbakanlık ofisinin sözcüsü, böylece çalışanların dinlenmesinin koruma altına alınacağını belirterek “İyi işverenler, çalışanlarının motive ve verimli olması için bağlarını kesmelerinin gerekli olduğunu görecektir. Her daim iş için hazır olma hali verimliliğe zarar verebilir" dedi.

Uzmanlara göre maaşların ve yaşama koşullarının iyileşmesi için verimliliğin sağlanması çok önemli. Böylece iş ve çalışma hayatı arasındaki sınırların belirsizleşmesinin önüne geçilmesi isteniyor.

Çalışanlar Mahkemeye Gidebilecek

Hükümetin planları, farklı şirketlerin ve farklı görevlerin olabileceğini de göz önünde bulunduruyor.

İrlanda’da işverenlerin, çalışanlar ve sendikalar ile beraber işten kopma hakkının şirket politikası olarak oluşturulmasını öngörülüyor. Buna göre çalışanlara çalışma saatleri dışında nasıl ulaşılması gerektiğine dair kurallar oluşturuluyor.

Belçika’da ise 20’den fazla çalışanı olan şirketlerin işten kopmak için anlaşmalar uygulamaya koyması bekleniyor.

İngiltere’de bu uygulama, iktidardaki İşçi Partisi’nin işçilerin hakları için önereceği reform paketinin bir parçası olacak. Koşulların çiğnenmesi takdirinde çalışanlar mahkemeye gidebilecek.