Uzmanlar iş hayatında mutlu olmaya yarayacak üç sabah alışkanlığı önerdi.
Sabah Rutini
İş hayatı çalışanların çoğu için mecbur kaldıkları sevimsiz ortamlardan ve ilişkilerden oluşuyor. Araştırmalar gösteriyor ki mutsuz çalışıyoruz. Hatta mutsuzluğun da ötesinde, işi yüzünden depresyona girenlerin sayısı hiç az değil. Türkiye özelinde baktığımızda önceki yıllarda depresyonda Avrupa birincisi olmamızda iş hayatının da önemli bir payı vardır sanırım.
24 Aralık 2022 tarihli sozcu.com.tr'nin bir haberi, başarılı ve üretken bir yaşam için sabah rutinine sahip olmanın önemi üzerine. Haberde bilim insanlarının da sabah erken hayata başlamanın ve bir ritüel oluşturmanın faydalarını sıraladığı belirtiliyor. Haber şöyle:
Her gün sabah 4.30’da kalkıp egzersizlerini güneş doğmadan önce tamamlamak. Sabahın sessizliğinin tadını çıkarmak ve, bir şeyler okumak. Tüm bunlar kulağa hoş gelse de sabahları kalkmak zordur. Özellikle de kışın, sabahları erkenden bir battaniye yığınının altında alarmı ertelemek çok daha cazip olabilir.
Ancak sabah erken saatlerde uyanmanın ve alışkanlıklara sahip olmanın önemi uzmanlar tarafından da vurgulanıyor. Peki bu rutine nasıl sahip olabilirsiniz? Psikologlar bunun için işte bu adımları öneriyor:
Bir Niyet Belirleyin
Psikolog Jessica Jackson, yapılacaklar listesinin zarar getirebileceği konusunda uyarıyor. Jackson, uyanır uyanmaz e-postaları, takvimi veya yapılacaklar listesini kontrol etmenin beyni panik moduna geçirebileceğini de söylüyor.
Bunun yerine Jackson, tüm danışanlarına güne bir niyet meditasyonu ile başlamalarını tavsiye ediyor. “Sessizlik içinde oturmak için birkaç dakika ayırın, birkaç derin nefes alın ve tek bir kelime veya cümle seçin. Kendinize, ‘Bugünkü amacım başarılı hissetmek’ veya ‘Bugün rahat olmak istiyorum’ diyebilirsiniz. Bu şekilde hissetmek için önümüzdeki 24 saat içinde gerçekçi bir şekilde neler başarabileceğinizi düşünebilirsiniz.”
Jackson, her sabah işten önce bir niyet belirlemenin, önceliklere odaklanmaya ve en önemlisi, o gün tamamlanması gereken her görev üzerinde durmak yerine bir sonraki gün için heyecan duymaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.
Çevrim Dışı Bir Ritüel Seçin
Psikolog Debbie Sorensen ise sabahları teknolojiden kopmanın beyin için en iyi başlama olduğunu söylüyor. Sorensen, uyandıktan hemen sonra telefona veya bilgisayara bakmanın beyni dikkat dağıtmak için hazırladığını belirtiyor. Olumsuz bir şey görmenin veya okumanın stresi tetikleyebileceğini ifade ediyor.
Sorensen; okuma, günlük yazma, yürüyüşe çıkma veya egzersiz yapmak gibi çevrim dışı bir aktivite öneriyor. “Gün boyunca güç kazanmaya ve stresi kontrol altında tutmaya yardımcı olacak sürdürülebilir enerji sağlıyor.”
Sorensen, kendi çevrim dışı aktivitelerinin çocuklarından biriyle kanepede okumak ya da kimse uyanmadan bir fincan kahve içmek olduğunu söylüyor. “Dört gözle beklediğim, gerçekten tatlı, sessiz kaliteli bir an ve işe dalmadan önce beni gençleştiriyor” diyor.
Eğlenceli Hale Getirin
Laura Pendergrass Fortune 500 şirketlerine danışmanlık yapan bir endüstriyel psikolog. Pendergrass eğlencenin, sağlıklı yaşam denkleminin kritik ama yeterince değer verilmeyen bir parçası olduğunu söylüyor.
Pendergrass, “Sabah rutininizin bir parçası olarak sizi güldürecek veya gülümsetecek küçük bir şey bulun. Bu işe hazırlanırken 3 dakikalık bir dans partisi de olabilir. Ya da en komik arkadaşlarınızdan birini ‘günaydın’ demek için aramak da olabilir” diyor.
“Çocuklar için teneffüsün önemini biliyoruz. Bunu okul zamanlarına dahil ediyoruz, ancak yetişkinler olarak oyunun önemini unutuyoruz. Eğlenceli veya yaratıcı bir şeyler yapmak ve normalde gri olabilecek bir güne renk katmak için kendi fırsatlarımızı yaratmak bize bağlı.” diye ekliyor.
Amaç sürekli eğlence ve haz peşinde olmak, 7/24 mutluluk kovalamak değil elbet. Lakin güne zinde, verimli başlamak istiyorsak uzman görüşlerini dikkate almakta fayda var.