Çalışanlar arasında yapılan bir ankete göre, mesai saatleri dışında çalışmak zorunda hissedenlerin üretkenlikleri giderek düşüyor.
Çalışma Temposu
Birçok çalışan yoğun çalışma temposu olduğundan yakınıyor. Oysa bu durumun sonuçlarının, bağlantıdaki yazıda da belirtildiği gibi öldürücü olabileceği bile iddia ediliyor.
ManpowerGroup’un araştırmasına göre yetenek açığı 2024'te yüzde 76’ya çıkacak. O halde iş ve çalışma süreçlerinin her adımı dikkatli atılmalı. Verimin ön planda tutulması, çalışanın suistimal edilmesi ve üzerinde fazladan iş yükü oluşturulması anlamına gelmemeli. Tek kişilik maaşla üç kişilik iş yapanlar uzun vadede kurumun kaybedeceği / küstüreceği çalışanlara dönüşür. Kurumlar statükocu, geleneksel çalışma yöntemleri yerine enerji ve yaşam maliyet krizine çözüm; haftada 4 gün çalışma denemeleri yapabilmeli. İş saatleri sonrası çalışanın ulaşılmama hakkına riayet etmeli.
Fazla mesaiye zorlanan çalışanların üretkenliklerinin düştüğünü 20.01.2024 tarihli gazeteoksijen.com sitesinden öğreniyoruz. Habere birlikte bakalım:
İşyerleri için bir mesajlaşma uygulaması Slack, birçok çalışanın mesai saatleri dışında yanıt verme zorunluluğu hissetmesine yol açan bir uyarıda bulundu: Mesai saatleri dışında çalışmak zorunda hisseden insanlar aynı zamanda daha az üretken olma eğilimindeler.
İki Kat Daha Tükenmişler
Slack'in 10 bin masa başı çalışanıyla yaptığı yeni anket verileri, mesai bitiminde oturumu kapatan kişilerin, mesai sonrası çalışma baskısı hissedenlere kıyasla yüzde 20 daha yüksek üretkenlik puanları bildirdiğini ortaya koydu. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, mesai bitiminden sonra oturum açma ihtiyacı hissedenlerin işle ilgili stres ve tükenmişlik düzeyleri, oturum açmayan akranlarına göre iki kat daha fazla.
Araştırma ve analizden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı ve Slack'in çalışma yöntemlerini iyileştirme konusunda araştırma ve deneyler yapan İş Gücü Laboratuvarı'nın başkanı Christina Janzer, "Üretkenlik konusundaki geleneksel görüş, daha fazla üretmek istiyorsanız daha fazla çalışmanız gerektiği yönünde oldu. Bu bizim için mitleri yıkma fırsatı. Daha fazla çalışma saati mutlaka daha iyi üretkenlik anlamına gelmez" ifadelerini kullandı.
Janzer, Slack'in rahatsız etmeyin ayarları, durum güncellemeleri ve zamanlanmış gönderme araçlarına sahip olmasına rağmen, "Bunları teşvik etmek ve daha görünür kılmak için yapmamız gereken daha çok iş var" diye itiraf ediyor. Yine de Janzer, "Bu temel kuralları belirlemek nihayetinde şirkete, ekibe ve kültüre bağlı" diye ekledi.
"Yöneticilerin Daha Büyük Bir Rol Oynaması İçin Fırsat"
Slack'in anketi, çalışma katılımcılarının üretkenliğine veya çalışma saatlerinin sayısına ilişkin belirli ölçümlerden ziyade, kendi bildirdikleri cevaplara dayanıyor. Janzer, mesai saatleri dışında çalışmak zorunda hissedenlerin, geleneksel saatlerde çalışanlara kıyasla çok fazla rekabet öncelikleri olduğunu söyleme olasılıklarının yüzde 50 daha fazla olduğunu; bu arada, daha uzun saatler çalışan çalışanların, normal bir programda çalışanlara benzer bir gündüz verimliliği bildirdiklerini ve yöneticilerin işi önceliklendirmek ve aşırı yüklenme hissini önlemek için yeterince çaba göstermediklerini öne sürdüklerini söylüyor.
Janzer, birçok kuruluş için son verilerin yöneticilerin, insanların önceliklerini belirlemelerine ve işte geçirdikleri zamanı iyi değerlendirmelerine yardımcı olma konusunda daha büyük bir rol oynamaları için gerçekten büyük bir fırsat olduğunu gösterdiğini söylüyor.
Yöneticiler Farkı Anlamıyor
Bu arada, ankete katılan masa başı çalışanlarının yarısı, iş günü boyunca nadiren mola verdiklerini veya hiç mola vermediklerini söyledi. Anketin uzun çalışma saatleri ve üretkenlikle ilgili bulgusu pek de yeni değil. Akademik araştırmalar uzun zamandır belli bir noktadan sonra fazla mesainin üretkenlikte düşüşe yol açabileceğini gösteriyor. Örneğin 2014 yılında yapılan bir çalışma, çalışanların verimliliğinin haftada 50 saat çalıştıktan sonra keskin bir şekilde düştüğünü, 55 saatten sonra ise hızla azaldığını ortaya koydu.
Bu arada Boston Üniversitesi'nin danışmanlar üzerinde yaptığı bir araştırma, yöneticilerin haftada gerçekten 80 saat çalışanlarla çalışıyormuş gibi yapanlar arasındaki farkı anlayamadıklarını ortaya koydu.
Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı bir araştırmaya göre haftada 55 saat veya daha fazla çalışmanın felç geçirme riski yüzde 35, kalp hastalığından ölme riski ise yüzde 17 daha yüksek.