Doğum izninden yeni dönen anne bebeği ile iş yerine gelince patronu nasıl karşıladı?
Bebekli Çalışan Anneler
Fotoğrafta kucağındaki kızı Nora-Jo ile görüntülenen Melody Blackwell çalışan bebekli milyonlarca anneden biri. Yani fotoğraf tamamıyla gerçek, kurgu değil. 29.01.2019 tarihli onedio.com haberi şöyle:
Melody’nin çalıştığı yerin sahibi Dr. Elizabeth Baker çalışanının halini görünce fotoğrafını çekip paylaşmaya karar verdi. Baker, kadınların bebeklerini işe getirmelerine izin verilmesi gerektiğini düşünüyordu. Paylaştığı fotoğrafın üst kısmına “Birçok büyük ve küçük iş yerinin bunu görmesine ve izin vermesine ihtiyacımız var!” yazdı.
Melody, üç ay süren doğum izninden yeni döndü ve haftada bir kere bebeği ile iş yerine gelip, kalan dört günde evden çalışıyor. O gün de Elizabeth, Melody’ye doğru gittiği zaman bebeği göğsünde yatarken aynı anda telefonla konuştuğunu gördü ve bu anı kaçırmak istemedi. Paylaştığı fotoğrafın sonuna da herkesten kendi fotoğraflarını paylaşıp #WorkinMamas (çalışan anneler) etiketi ile paylaşmalarını istedi.
Melody şanslı ki insaflı ve anlayışlı bir iş yeri sahibi var ve yaptığı işin içeriği de bebeğini getirmesine imkan tanıyor. İş yerinde hiç anlayış gösterilmeyen, bebeği için şirket tuvaletlerinde süt biriktiren annelerin de varlığını biliyoruz.
Yeni Zorluklar
Bebekli çalışan annelerin işi çok zor. İş temposunun yanına, aşina olmadığı bambaşka bir hayat ve yeni sorumluluklar ekleniyor. Kendisine muhtaç ve bakımından sorumlu olduğu minicik bir canlı her şeyi değiştiriyor. Uykusuzluk, ekstra yorgunluk gibi bir dünya sorunla da baş etmek durumunda bebekli anneler. Yani bebekle iş hayatını yürütmek bir jonglörün elinde topları çevirmesi gibi. Annenin hiçbir topu yere düşürmemesi lazım.
Ayrıca bebek sahibi olduğu için istemediği halde iş hayatını bırakmak veya ara vermek zorunda kalan, kariyerin ağlarına takılan kadınlar da var. 8 Mart’ta kadın çalışan sayımız bu kadar, kadın yönetici oranımız budur diye ilan eden firmalar asıl buralarda göstersin hünerlerini. Kadın çalışanının yanında olsun ve desteklesin.
Kadının iş yaşamındaki koşullarını desteklemeyip sonra da büyük resme bakıp kadın istihdam oranlarına niye şaşırıyoruz ki?