İşe alım yaparken adayınızın hamileliği veya hamile kalıp kalmayacağı gündeme getirilmeli mi? Ne dersiniz?
Hamilelik
Bir yanda kadının özel hayatı, en doğal hakkı, özel hayata dair soruların sorulmaması, cinsiyet ayrımcılığı mevzusu, diğer yanda iş devamlılığı, verimlilik, maliyetleri aşağıda tutma çabası.
Pek çok platformda yazılıp çizilse de ne yazık ki mülakatlarda hamileliğe dair sorular soruluyor. Ülkemizde bu konu hakkında soru sormayan belki %5-10’luk grubu tenzih edersek, geri kalanlar ya üstü kapalı ya alenen ve hiç saklamaya gerek duymadan soruyor. Üstelik bazen sorular yürek yemişçesine, ar perdesini yırtarcasına geliyor:
“Çocuk sahibi olmayı düşünüyor musun?”
“İkinci çocuğu istiyor musun? Ne zaman düşünüyorsun?”
“Sen istemiyorsun anladım, peki ya kocan çocuk isterse ne olacak? Onu nasıl ikna edeceksin?”
“Tamam sen istemiyorsun ama oldu da kazayla hamile kaldın. Ne yapacaksın?”
Elbette bu soruların hepsi cinsiyet ayrımcılığı içine giriyor. Yaklaşım böyle olunca ülkemizde çalışan kadınla ilgili veriler de iç açıcı olmuyor.
Kadın Hamileliğini Açıklasın
Hamilelik veya farklı sebeplerden kariyerin ağlarına takılan kadınlar hiç de az değil. People Management dergisinin 19 Şubat 2018 tarihli sayısı bu konuyu ele almış. Haberde İngiltere’de orta ve küçük işletmeleri kapsayan 1000’in üzerindeki iş yeri baz alınarak yapılan bir araştırmaya yer verilmiş. Buna göre 10 işverenden 6’sı hamile olan kadın adayın işe alım süreci içerisinde hamileliğini açıklaması gerektiği görüşünde. Tabii bu görüşün karşısında hamileliğin kadının özel hayatı olduğu, haliyle kadını ilgilendirdiği ve gündeme gelmemesi gerektiğini savunanlar var. Neredeyse yarısı da, kadın çalışanın işe başladıktan sonra en az 1 yıl kurum için çalışması gerektiği görüşünü savunmuş.
10da 6 Türkiye için pek iyimser bir oran olur diye düşünüyorum. Benzer bir araştırma bizde yapılsaydı, işe alım yapanların ezici çoğunluğunun “kadının hamileliğini açıklaması gerekir” diye görüş bildireceğine inanıyorum. Siz ne dersiniz?