İşsizlik oranı %11.3 ile 20 ayın zirvesinde. 3 milyon 493 bin işsiz var. Bu durumda nitelikli çalışanı çok mu kolay buluyorsunuz?
Kaç Kişi Aradığını Zahmetsizce Buluyor?
İnsan Kaynakları çalışanları ile bir araya geldiğimde genelde şu soruyu sorarım: “Kaç kişi ‘ben aradığım nitelikteki çalışanı hemen, zahmetsizce buluyorum’ diyor”. Cevap hiç değişmez, ya hiç kimse ya da bir iki kişidir. Aradığı “nitelikli çalışanı” kolayca bulan işveren oranının %5’in altında olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Bir yandan iş arayıp “istediğim gibi iş bulamıyorum” diyen bir kitle, öte yandan “bir türlü istediğim nitelikte çalışanı bulamıyorum” diyen kitle.
İşsizlik oranı %11.3 ile 20 ayın zirvesinde. 3 milyon 493 bin işsiz var. Sanılıyor ki işsizlik oranının yüksek olduğu dönemlerde, aranılan nitelikli çalışanı bulmak çok kolay. Sanılıyor ki bu dönemlerde işveren aradığı kişileri zahmetsizce buluyor. Oysa tablo hiç de öyle değil.
30 Ekim 2016 tarihli Hürriyet İK’da yayınlanan haber bu konudan bahsediyor. Manpower Group 2016 Yetenek Açığı raporuna göre dünyadaki işverenler 2007’den beri görülen en yüksek yetenek açığıyla karşı karşıya. Dünya genelinde her 5 işverenden 2’si yetenekli iş gücü bulmakta zorlandığını belirtiyor. Buradan hareketle sorunun sadece bize ait olmadığını dünya genelinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye’deki yetenek açığı ise geçen yıla göre %11 artmış.
E bir de bu duruma ülkemizdeki henüz yasallaşmamış yaş ayrımcılığı durumunu eklerseniz tam şenlik. Adayın yaşını sormak ayrımcılık kabul edilsin ki, nitelikli insanlar sırf yaşları yüzünden devre dışı kalmasın.
Doldurulması En Zor Pozisyonlar
Türkiye’de doldurulması en zor ilk üç pozisyon nedir sizce? Ben bu sorunun cevabını düşünürken zihnimden hep beyaz yakalı pozisyonlar geçti. Ama sonuç hiç de düşündüğüm gibi değil. Ülkemizde doldurulması en zor ilk üç pozisyon nitelikli işçi, zanaatkar ve teknisyen.
Türkiye’de yetenek açığı ile karşılaşılmasının en önemli üç nedeni sırasıyla; adayların deneyimsizliği, teknik yetenek eksikliği ve ücret beklentilerinin teklif edilenden daha yüksek olması olarak açıklanmış. Belki buna bir de iş beğenmeme veya seçici olmayı ilave edebiliriz.
Elbette tek çözüm değil ve fakat rakamlar, kurumların “işe alım” sürecini her dönem ciddiye alması ve profesyonelce yürütmesi gerektiğinin bir kez daha altını çiziyor. Siz kurumunuz için en iyi işe alım yöntemi uyguluyor musunuz?