Kapanma döneminde WhatsApp üzerinden işlerine geri çağrılan otel çalışanları, işe gitmeyince işten çıkarıldılar. Mahkeme ne karar verdi?
WhatsApp ile ‘İşe Dön’ Çağrısı
İşten çıkarmanın haklı sebebe dayanıp dayanmadığı olaylar yaşandıkça netleşiyor. Örneğin; işe girenlere ‘Allah kurtarsın’ diyen işinden olur mu konusu yaşanan bir olayla karara bağlanmıştı. 15.12.2021 tarihli haberglobal.com.tr sitesinin haberi de yine Yargıtay’dan emsal karar haberi niteliğinde. Haber özetle şöyle;
“Geçen dönem tüm yurtta, koronavirüs önlemleri kapsamında kapanmaya giderek, hizmete ara veren sektörlerden birisi de konaklama sektörüydü. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararla, otellerin hizmet verebilmesi konusunda istisnai bir durum söz konusu oldu.
İzmir’deki bir otel, bu doğrultuda yeniden hizmet vermek için, izne çıkardığı çalışanları WhatsApp üzerinden geri çağırdı. Bazı çalışanlar yapılan çağrı üzerine işlerine geri dönerken, bazıları ise sağlık açısından ne gibi önlemler alındığını sorgulayarak ve WhatsApp üzerinden yapılan çağrılmanın geçerli olmadığını iddia ederek işlerine geri dönmedi.
İş Akdi Feshi
Tüm uyarılara rağmen, çalışanların bir kısmının çağrılara kulak asmayarak işe gelmemesi sonucu otel yönetimi, bu çalışanların iş akdine son verdi. İşten çıkartılanlar ise soluğu mahkemede aldı. Davanın karar duruşması İzmir 5. İş Mahkemesi’nde görüldü. Nihai olarak mahkeme Yargıtay kararlarına atıfta bulunarak WhatsApp yazışmalarını delil niteliğinde saydı. Mahkeme, çalışanların tazminatsız işten çıkarılmalarını haklı buldu.
Mahkemenin aldığı kararın önemine vurgu yapan otelin taraf avukatı Ali Onar, WhatsApp yazışmalarının artık Türk hukukunda yazılı delil niteliğinde kabul edilmesinin tartışmasız olduğuna değindi.”
WhatsApp da dahil ‘iş saatlerinde sosyal medya kullanan işten çıkartılabilir mi’ konusu da daha önce yine bir kararla aydınlanmıştı. Bu vakadan, artık WhatsApp yazışmalarının da delil olarak kabul edildiğini bildiğimize göre; yazışmalara dikkat.