Çalışma hayatına ara vermek kadın çalışan için adeta bir ceza. Ara verip de aynı koşullarda iş bulabilen kadın sayısı nedir?
Kariyer Molası Veren Kadın
Kariyerine mola veren (ki çoğunlukla hamilelik, çocuk büyütme vb. sebeplerle vermek zorunda kalan) kadınların ödediği bedel hiç de küçümsenir cinsten değil. Çalışma hayatına ara vermek veya vermek zorunda kalmak kadın çalışan için adeta bir ceza gibi. Etrafınızda gördüklerinize şöyle bir bakın; ara verip de aynı koşullarda aynı ücret skalasında iş bulabilen kadın çalışan sayısı nedir? Bu grubun bir hayli azınlıkta olduğunu biliyoruz.
Zaten kadın ve erkek çalışan açısından ücret eşitsizliğindeki iddiamız ayan beyan ortada. Hamilelik gibi zorunlu bir aradan sonra bile, kadının şirket içinde ihtiyaçlarının karşılık bulmadığını şirket tuvaletlerinde süt biriktiren annelerden biliyoruz.
Ben konu üzerinde çalışırken, önüme aynı konuda bir yazı düştü. People Management dergisinde yayınlanan bir yazıda PwC’nin konuyla ilgili bir raporuna yer verilmiş. Rapora göre araştırmalar ara verdikten sonra tekrar işine dönen kadınların üçte ikisinin “mesleki düşüş” yaşadığını ortaya koyuyor.
Yazı, kadınların ara verdikten sonra geri döndüklerinde, potansiyellerinin altında iş bulma, daha düşük ücretle çalışma ya da tercih ettiklerinden daha az saat çalışma gibi risklerle karşı karşıya olduklarını belirtiyor.
Kariyer Boşlukları
Dikkatimi çeken bir konu da raporun, birçok işe alımcı tarafından olumsuz olarak değerlendirilen CV’deki kariyer boşluklarına değinmesi. Hem kadın hem erkek CV’lerinde görülebilen bu boşluklar ne yazık ki sorgulanmadan birçok işe alımcı tarafından olumsuz olarak değerlendiriliyor. Araştırma da aynı noktaya dikkat çekmiş.
Gerçi bu kapsamda ülkemizde yapılan anlamlı çalışmaları da görmezden gelemeyiz. Mesela kariyer arası veren kadınlara Vodafone'dan destek geldiğini biliyoruz. Ama maalesef bu yaklaşıma sahip firma sayısı çok az.
Rapor, işe alımcıların “CV boşlukları” karşısında olumsuz düşündüklerini, yüksek yetenek gerektiren işlerde esnek ve yarım zamanlı çalışma imkanının olmamasının da dezavantaj yarattığını belirtiyor.