İş hayatı dışındakilere, eşe dosta koçluk mesleğini anlatmaya çalışmak!
- Ne iş yapıyorsun?
Koçum ben.
- Nasıl yani?
Mesleğimin adı koçluk.
- Koçum benim be. Nedir bu koçluk?
Yaşam koçuyum.
- Haaa, anladım. Hani şu deniz kenarında yürüyüş falan yaptırıp, zayıflatanlardan.
Yok yok ben yürüyüş falan yaptırmıyorum.
- Aaa sen niye yürüyüş yaptırmıyorsun ki? Ben okuyorum gazetelerde, ünlülerin yaşam koçları yürüyüş yaptırıyorlarmış. Paparazziler de bunların fotoğraflarını çekiyor tabii.
Yok benimki öyle bir şey değil.
- Ne yapıyorsun peki? Başka türlü sporlar mı yaptırıyorsun?
Benim yaptığım işin spor yaptırmakla bir ilgisi yok.
- Meditasyon, yoga falan mı kullanıyorsun?
Ne meditasyonu, ne yogası abi nerden çıkarıyorsun bunları?
- Eeee? Doğrudan diyet programı mı veriyorsun peki?
Abi ben diyetisyen miyim? Diyet programı falan da vermiyorum kimseye.
- Oğlum sporsuz , diyetsiz nasıl zayıflatıyorsun insanları? Varsa bir yolu bana da söyle, nerden baksan beş kilo fazlam var.
Ne zayıflatması, ne sporu, ne diyeti?
- Ne yapıyorsun oğlum anlatsana.
Benimki bir çeşit kişisel gelişim çalışması.
- Nasıl yani?
Anlaşıldı anlatmadan bırakmayacaksın sen beni. En genel anlamda, insanların kendilerini geliştirmek istedikleri konularda onlara yardımcı oluyorum diyelim.
- Nasıl yardımcı oluyorsun? Anlatsana oğlum, öyle gizli kapaklı gizemli laflar edip durma. Bana bak yoksa ajan falan mı oldun da böyle koçluk ayaklarına yatıp bize yutturmaya çalışıyorsun.
Yok artık. Abi ne ajanı yahu saçmalama.
- Sen de doğru dürüst anlat o zaman.
Dinle o halde. Koçluk kendi hayatlarında fark yaratmak, yaşamlarını verimli kullanmak ve kendi gerçekliğini üst düzeyde yaşamak isteyen kişilerin başvurduğu en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Koçluğun amacı kısaca farkındalık yaratmaktır. Kişi kendi hayatıyla ilgili herhangi bir alanda ilerlemek isteyebilir, çözüm arayışı içinde olabilir, alternatifleri göremiyor olabilir, karar veremiyor olabilir, engelleri aşamıyor olabilir. İşte bu gibi durumlarda koçlardan yardım alınır.
Bazen kişiler mevcut durumla ilgili değil de, gelecekle ilgili bir isteğe / endişeye sahip olabilir ve fakat bunun için gerekli yetkinliklerin, becerilerin kendisinde olmadığını düşünür. Koçluk burada da devreye girer. Koç, danışan kişinin kendi hedeflerine yine kendi iç kaynaklarını kullanarak ulaşabilmesi konusunda yardımcı olur. Koçun görevi danışanla birlikte yürümek ve danışana yürüdüğü yolda ışık tutan bir yol arkadaşı olmaktır. Bazen de görevi danışana ayna olmaktır. Koç kimi zaman dinleyerek, kimi zaman adeta sihirli sorular sorarak yapar bunu. Koçlar kendi istedikleri bir alanda uzmanlaşıp sadece o alanda da çalışabilirler. Örneğin kariyer koçluğu, yönetici koçluğu, öğrenci koçluğu, ilişki koçluğu gibi uzmanlık alanları vardır.
Bir çok koç da Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) tarafından verilen ACC, PCC, MCC unvanlarını alabilmek için gerekli akreditasyonları tamamlama sürecine girer. Bu akreditasyonları tamamlayıp istediği unvana kavuşan koçların unvanları ilelebet onlarla değildir. Yani koçluk unvanının son kullanma tarihi vardır. Unvan sahibi koç kendini ICF kriterlerine göre güncellemezse sahip olduğu unvan elinden gider.
Nasıl? Oldu mu? Yeterince açık mı?
- Haaa şimdi anladım. İnsanlar sana hayatlarında ne yapmak istediklerini söylüyorlar, sen de onlara hayatlarıyla ilgili program yapıyorsun. Sabah şu saatte kalk, şu kursa git, bu aktiviteye bu kadar zaman ayır, şu kadar TV seyret falan gibi. Anladım, anladım.
!!!!!!!!!!!!