Koçluk eğitimimin sonunda aldığım unvanın son kullanma tarihi olabileceğini hiç düşünmemiştim doğrusu.
Unvanların Geçerliliği
Hep öyle olur ya hani. Misal üniversiteyi bitirirsiniz artık o diploma ömrünüzün sonuna kadar sizinle ve geçerlidir. Üzerine yeni bilgi konmazsa ve üstüne üstlük o bilgiler kullanılmazsa, bilgilerin yavaş yavaş köreleceğini herkes bilir ama diploma geçerliliğini kaybetmez. Fi tarihinde o diplomayı almak yeterlidir yani.
Hal böyle olunca, koçluk mesleğinde alacağım akreditasyon için de durumun benzer olduğunu düşündüm açıkçası. Koçluk derken de yanlış anlaşılmasın; ICF (International Coach Federation) onaylı koç olmaktan bahsediyorum. Bu arada koçluğun ne olduğu ile de ilgili pek çok tevatür dolaşıyor. Kısaca altını çizeyim koçluk ahkam kesmek değildir.
Unvan alma doğrultusundaki ilk hedefimi belirledim; ICF‘in ilk unvanı olan ACC (Associate Certified Coach) akreditasyonunu almak. Bu unvana ulaşmak için geçirdiğim meşakkatli yolculuğu şöyle özetleyebilirim; öncelikle temel koçluk bilgilerinin aktarıldığı uzunca bir eğitim alınır. (Tamamladığım yedi aylık Gestalt ekolünün ezber bozan eğitim yöntemi, kişinin kendisiyle bir hayli çalışmasını, kendisinde bir yolculuğa çıkmasını sağlar) Bu eğitim tamamlandıktan sonra sertifika alınır. Tabii bu sertifika yetmez ve en az 100 saat koçluk çalışmasının tamamlanması gerekir. Yetmez, bir sözlü sınava girilir, o da yetmez bir de yazılı sınava girilir. E bunca badire atlatıldıktan sonra da mutlu son; artık ACC olunur.
İşte tam da o mutlu sona ulaştığım, “oh be” dediğim sırada yaşadım şaşkınlığı. Tamamladığım eğitim sonunda kazandığım unvanın son kullanma tarihi olabileceğini hiç düşünmemiştim doğrusu. Ben zannediyorum ki bir üst unvanı alana kadar bu unvan ömrümün sonuna kadar cepte.
Meğer değilmiş, meğer süresi varmış. Yazılı sınavdan sonra ben tatlı bir rehavetle yeni unvanımın onayını beklerken gelen e postayla adeta şok yaşadım. Onca uğraşıyla aldığım güzelim ACC unvanım sadece üç yıl için benimleymiş.
Nasıl yani, bunca emek, bunca eğitim sadece üç yıl için mi geçerli olacak şimdi? Nasıl olur ki? Hemen benzer yoldan geçmiş arkadaşlara, sağa sola telefon ediyorum, size de böyle bir e posta geldi mi, doğru mu diye? Evet kendimi geliştirmezsem, bildiklerimin üstüne yatarsam bu unvan sadece üç yıl benimle. Koruyabilmek için bu üç yıl içinde 40 saatlik Sürekli Koçluk Eğitimini tamamlamam gerekiyormuş.
Sürekli Profesyonel Gelişim
İlk şaşkınlığı atlattıktan sonra seviniyorum, hem de çok seviniyorum. Yaşasın yeni eğitimler, yeni yolculuklar, yeni öğreneceklerim. Bana katacaklarını düşünürken CIPD web sitesinden Sürekli Profesyonel Gelişimin faydaları çıkıyor önüme;
- Öz güven ve güvenilirlik inşa etme
- Daha fazla kazanç
- Kariyer hedeflerine ulaşma
- Değişimle pozitif bir şekilde baş edebilme
- Daha üretken ve verimli olma
E malum fırsatlar beklemez. Karşıma çıkan gelişim fırsatlarını değerlendirmek kalacak bundan sonrasında bana. Keşke kişisel istekliliğe ve inisiyatife bırakılmadan tüm diplomalarımızın, sertifikalarımızın son kullanma tarihi olsa ve sürekli güncellesek.