İş görüşmesi sırasında karşınızdaki adayın LGBT olduğunu bilirseniz onu işe alır mısınız?
İş Bulmaları Zor
Elimde bu konuyla ilgili istatistiki bir veri yok. Ama yukarıda sorduğum soruya işverenlerden aldığım cevaplar minvalinde diyebilirim ki, bu adayların ülkemizde iş bulabilmesi pek kolay değil.
Bu soruya “Evet alırım tabii” diyen bir azınlık var. “Hayır, almam” deyip kestirip atan da var. “Ben almak isterim ama, sonra bana hesap sorarlar” diye kendini savunan da var.
İş kanununun ayrımcılık ile ilgili kısmı cinsiyete dayalı ayrım yapılamayacağını açık seçik ortaya koyuyor. Ama biz bu konuyu hep kadın erkek olarak ele alıyoruz.
İster cinsel kimliğini açık bir şekilde ortaya koysun ister koymasın başvuru yapan her bireyin kişi özellikleri minvalinde (yetkinlikler, eğitim, tecrübe vb.) değerlendirilmesi gerekir. Kişilerin cinsiyet eğilimlerinin işe alımda yeri olmaması gerekir. Kurumlar "Cinsiyet ayrımcılığı nasıl önlenir" sorusunun cevabı üzerine düşünmeliler.
Eğitimlerde bu konuyu açtığımda mevzuyu ahlak zeminine taşımak isteyenler oluyor. Katılıyorum “ahlaksızlık” hiçbir şekilde tolere edilmemesi gereken bir konu ve fakat “ahlak” bambaşka bir konu. Bir heteroseksüelin (kadınlara ilgi duyan erkek veya erkeklere ilgi duyan kadın) ahlaksızlığını hiç mi görmedik, duymadık?
Eşitlik İlkesine İhtiyacımız Var
5 Ocak 2020 tarihli Hürriyet gazetesinden öğrendiğimize göre Avcılar Belediyesi bu konuda oldukça cesur bir adım atıp LGBTİ aktivisti Niler Albayrak’ı şoför olarak işe aldı. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli’nin: “Eşitlik ilkesine her zaman olduğundan daha çok ihtiyacımız var. Esasen biz bireylerin yöneliminden çok liyakatiyle ilgiliyiz” diye konuştuğunu öğreniyoruz haberden.
Sınırlandırıcı inançlarımız gereği bazı meslekleri erkeklere, bazılarını kadınlara yamamış durumdayız. Mesela toplumumuzda otobüs şoförlüğü erkek mesleği kabul edilir. Oysa Adana’da belediye otobüs şoförlerinin büyük çoğunluğunun kadın olduğunu biliyoruz. “Kadınlar şoförlük yapabilir mi” demeden kadınları şoför olarak istihdam eden Adana Belediyesi ne güzel örnektir paradigmaları yıkmaya. Keza sekreterlik de kadın mesleği olarak kabul görür. Bu minvalde yaygın biçimde erkek sekreter de görsek keşke.
İlk kez trans kimliğini saklamayan bir kişinin kamu kurumunda çalışmaya başlaması da önemli bir adım.
Tüm adayların ön yargılardan arındırılmış adil bir değerlendirme sürecinden geçirilerek işe alınması umuduyla...