Müdür ya da üst seviyede yönetici olan çalışanlara fazla mesai ücreti ödenmesiyle ilgili Yargıtay kararını verdi.
Çalışan ve işveren arasında anlaşmazlığa sebep olan ve Yargıtay’ın nihai karara bağladığı pek çok konu var. Örneğin Yargıtay “topuklu ayakkabı kazası iş kazası mı” veya “sakal kesmemek işten çıkarılma sebebi mi” sorularına cevap niteliğinde kararlar verdi.
Fazla mesai ücreti de çalışan ve işveren arasında anlaşmazlığa sebep olan önemli konulardan bir tanesi. Bu konuda çalışan tarafından işverene açılmış pek çok da dava var. Yargıtay aldığı kararla müdür ve üstü seviyesi için fazla mesai ücreti ile ilgili son noktayı koydu.
Karar
17 Aralık 2020 tarihli Hürriyet gazetesi web sitesi haberine göre özel sektörde çalışan milyonlarca kişiyle ilgili Yargıtay’dan emsal karar çıktı. Yargıtay müdür ya da üst seviyede yönetici olan çalışanlara fazla mesai ücreti ödenmeyeceğini hükmetti.
Haber, karara konu olan olayı şöyle veriyor: “Özel bir şirkette pazarlama müdürü olarak çalışan genç, hiçbir tazminat ve işçilik alacağı ödenmeden kapı önüne konuldu. İş Mahkemesi’nde dava açan pazarlama müdürü, maaş ve prim sistemi ile çalıştığını, kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti. Davalı şirket avukatı ise haksız davanın reddine karar verilmesini savundu. Mahkeme davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı her iki taraf avukatı da temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Geçtiğimiz günlerde kararını açıklayan 9. Hukuk Dairesi özel sektörde müdür ve yönetici olarak çalışan kimselerin fazla mesai ücreti alamayacağına hükmetti.”
Gerekçe
Habere göre kararın gerekçesini de açıklayan yüksek mahkeme, yöneticilerin çalışma gün ve saatlerini kendileri belirlediği için fazla çalışma ücretini hak etmediğine dikkat çekti. Bundan böyle sadece iş yerinde sorumlu müdüre talimat veren bir başka yönetici ya da şirket ortağı bulunması halinde üst seviyede yöneticilere fazla mesai ücreti ödenebilecek.
Tüm yöneticilerin bilgisine.