İş saatleri içinde kişisel sosyal medya hesaplarını kontrol etmek, internette şahsi işler için gezinmek, gerekli gereksiz e postalara bakmak. Tanıdık geliyor mu size?
Sanal Kaytarma Tuzakları
İş saatleri içerisinde internetten özel işini yapmamış olan çalışan yok denecek kadar azdır herhalde. “Ben interneti hiç kişisel amacım için kullanmadım” diyen bile en azından şahsi amaçlı bir yerlere havale, EFT göndermiştir. Tabii her zaman internetin kullanımı böyle masum amaçlarla ve kısa süreli olmayabiliyor. Tabiri caizse iş dışı internet ortamına kamp kurmuş çalışanlar var.
Bu asalak çalışanlar bilgisayarlarının başında çalışıyormuş gibi görünüp aslında kişisel amaçları için internette sörf yapıyorlar. O site senin bu site benim geziniyorlar. İstediğim gömlek indirime girdi mi? O çok beğendiğim ayakkabının numarası acaba hangi alışveriş sitesinde var? Uzun süredir almayı planladığım pantolonun kırmızısı mağazaya geldi mi acaba?
İş sadece alışverişle bitmiyor tabii. Bir de sosyal medya var. "Insta’da durumlar nasıl?" "Kim hangi fotoğrafı koymuş?" "Kim hikayesine ekleme yapmış?" "Kim reels video paylaşmış?" "Son post’um kaç beğeni almış?" "E face ve twitter öksüz mü kalsın?" Oralara da bakalım neler oluyor.
"Aaa bak şimdi e postalara bakmadık. Haydi bir de e postalara bakalım. Olmadı önceden gelmiş e postaları açıp tekrar okuruz." "E bu kadar iş, bu kadar stres yeter. Baskı ortamında yaratıcı düşünebilmek için bir oyunu hak ettik artık, biraz oyun oynayalım." Diye diye günü, haftayı, ayı çarçur edenler olduğunu biliyoruz. Tüm bu anlattıklarım sanal kaytarma (cyberloafing) olarak isimlendiriliyor.
Sanal Kaytarma Nedir?
Sanal kaytarma, iş saatleri içinde kişisel amaç için (alışveriş, eğlence, finansal işlemler vb.) internet kullanımı, yani kısaca internet suistimali olarak tanımlanabilir. Çalışan ekranının başında gayet ciddi bir yüz ifadesiyle harıl harıl iş yapıyor görünürken aslında belki de şahsi sipariş takibi için kargo sitesine bakıyor olabilir.
Elbette sanal kaytarma her zaman asalak çalışanlar tarafından ve yukarıda yazdığım gibi peş peşe olmayabiliyor. Çalışanlar bazen yaptıkları işlerden sıkıldıkları, biraz ara vermeleri gerektiğini düşündükleri yerlerde de küçük kaytarmalara gidebiliyor. En sık rastlanan sanal kaytarmalar:
- Sosyal medyada gezinmek
- E postaları kontrol etmek
- Alışveriş yapmak
- Oyun oynamak
- Video izlemek
- Finans işlemleriyle ilgilenmek
olarak sıralanabilir.
Farkında olalım.