Sanatta Cinsiyet Ayrımcılığı

İş yaşamından tanık olduğumuz cinsiyet ayrımcılığı bu kez sanatta kendini gösterdi. Erkek ve kadın ressamların eserleri maalesef aynı değerde görülmüyor.

Sanatta cinsiyet ayrımcılığı

Resimde Cinsiyet Ayrımcılığı

İş hayatından biliyoruz ki çalışan kadınla ilgili veriler hiç iç açıcı değil. İşe alımdan tutun, performans, terfi, atama, ücretlendirme gibi tüm konularda cinsiyet ayrımcılığı kol geziyor. Ancak maalesef cinsiyete yönelik ayrımcılık sadece iş yaşamıyla sınırlı değil.

‘Cinsiyet ayrımcılığı nedir ve nasıl önlenir’ başlıklı yazıda Türkiye’deki cinsiyetçi bakış açısı da aktarılmıştı. İş hayatından duymaya alışık olduğumuz cinsiyetçilik konusu bu kez resimde kendini gösterdi.

Resimde Cinsiyet Ayrımcılığı ile İlgili Araştırma Sonuçları

Görünmez kadın sendromu resim alanında kendini gösterdi: kadının yaptığı resmin değeri yok. 26 Eylül 2022 tarihli sozcu.com.tr sitesinin haberine bakalım. Haber özetle şöyle:

Bir araştırmaya göre, erkek sanatçıların resimleri kadın sanatçıların eserlerinden on kat daha yüksek bir edere satılabiliyor.

İskoçya’daki Dundee Üniversitesi’nde bir sanatçı ve öğretim görevlisi olan Helen Gorrill, renk, ışık ve fırça darbesi gibi 40 değişkeni karşılaştırarak 5.000 tabloyu analiz etti.

Elde ettiği sonuçlara göre Gorrill, bulgularının sanat dünyasını üzdüğünü söyledi: “Sanat dünyasının her zaman ileri görüşlü olduğunu düşünüyoruz, ama aslında öyle değil. Bu, sanat eserlerini satın alan insanların algısıyla ilgili. Sanat dünyası çok erkeksi bir dünyadır. Ayrıca başka kadınların başarılı olmalarına yardım eden çok fazla kadın görmüyoruz. Bu çok büyük bir sorun.”

İlk Yüzde Sadece 12 Kadın Sanatçı Var

Times’ta yer alan habere göre, sektör için veri sağlayan bir web sitesi olan Artprice.com, ciroya göre en çok satan on çağdaş sanatçının erkek olduğunu söylüyor. İlk 100’e ise sadece bir düzine kadın girebiliyor.

Bir sanat ajansı olan Artiq de, 2008’den 2019’a kadar dünya çapında müzayedelerde harcanan paranın sadece yüzde 2’sinin kadın sanatçılara gittiğini söyledi.

Gorrill, Alman ressam Georg Baselitz’in kadınların erkekler kadar iyi resim yapamayacağını ve çalışmalarının daha düşük fiyatının kanıt olduğunu söyleyen bir makalesini okuduktan sonra araştırma yapmak için ilham aldı.

Aynı sitenin 10 Nisan 2022 tarihli haberi de özetle şöyle:

Yapılan bir araştırma, en iyi kamu müzelerinin koleksiyonlarındaki sanat eserlerinin yalnızca yüzde 7’sinin kadın sanatçılara ait olduğunu ortaya çıkarıyor.

National Gallery’nin 2.391 sanat eserinden oluşan koleksiyonundaki yirmi beş parça (yüzde 1’den biraz fazla) kadınlara ait. İskoçya Ulusal Galerilerinde bu oran yüzde 2,8. Ulusal Porte Galerisi’nde yüzde 11,1 ve Tate’in Birleşik Krallık’taki dört galerisinde yüzde 13,1.

Sanat Eserlerinin Yüzde 87’si Erkeklere Ait

Sanat eseri tablo

Sanatta cinsiyet eşitsizliğini ortaya koyan tek araştırma bununla da sınırlı değil. 2018’de yapılan başka bir araştırmada da Amerika’da Museum of Modern Art, Detroit Institute of Arts ve New York Metropolitan Museum da dahil olmak üzere 18 büyük sanat müzesinin koleksiyonlarındaki eserlerin, yaklaşık yüzde 87’sinin erkeklere ait olduğu ortaya çıkmıştı.

Şimdi galeriler bu eşitsizliği düzeltmek için çalışmalar yapıyor.