Kurum içinde kalması gereken bilgiler gerçekten gizli kalıyor mu? Çalışanlar bilgi gizliliğine ne kadar sadık kalıyor?
Bilgi Gizliliği Ne Durumda?
Her kurumun kendine ait olan, kurum dışına çıkmaması gereken, başkalarıyla paylaşılmaması gereken bilgiler var: finansal bilgiler, müşteri bilgileri vb. Peki bu bilgiler gerçekten gizli kalıyor mu? Çalışanlar bilgi gizliliğine ne kadar sadık kalıyor?
İngiltere’de yapılan bir çalışma, çalışanların % 24’ünün işle ilgili gizli bilgileri kasıtlı olarak şirket dışına çıkardığını ortaya koymuş. Üstelik de çıkarılan bilgiler, rakiplerle veya eski / yeni işverenle paylaşılıyormuş.
Araştırmaya katılanların yarıdan fazlası kurum dışına çıkmaması gereken bilgileri e postayla şirket dışına çıkardıktan sonra bu e postaları giden kutusundan sildiklerini belirtmişler.
Kimin Sorumluluğu?
Kurum içi gizli bilgilerin korunması sadece Bilgi İşlem departmanlarının sorumluluğunda mı? İnsan Kaynaklarının burada sorumluluğu yok mu?
Bu konuya CIPD Londra başkanı David D’Souza, Bilgi İşlem ve İnsan Kaynakları departmanlarının ortaklaşa bir sorumluluğu olması gerektiğini belirterek açıklık getirmiş.
Bilgi gizliliği etraflıca ele alınması gereken hassas bir konu. Peki sizce kaç İK tepe yöneticisi bu konuda farkındalık sahibi? Kurum yönetimine hakim olmuş evhamlı ve abartılı bir kontrolcü zihniyetten bahsetmiyorum elbette. Bilgi gizliliği sağlayacağım diye çalışanları kontrol manyağı yapmak, dolayısıyla şirket içinde güvenin altını oymak çok daha zararlı.
Bilgi gizliliği her organizasyonda dikkat edilmesi gereken bir konu. Sizin kurumunuzda bu konuya ne ölçüde riayet ediliyor? Olası bir bilgi sızdırma olayına karşı önlemlerinizi aldınız mı? Sonrasında yol haritanız belli mi?