Çalışanların regl dönemleri gibi görmezden gelinen menopoz dönemleri için İngiltere çarpıcı bir hamle yaptı.
Çalışan Kadın Olmak
Ülkemizde çalışan kadın olmanın zorluğu verilerle ortada. Çalışan kadınların yaşadıkları sorunlar elbette sadece ülkemize ait değil. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile çalışan kadınlar sorunlar yaşayabiliyor. Örneğin geçtiğimiz yıl tam 48 yıl aradan sonra İzlandalı kadınların ücret eşitsizliğine karşı grevi basında geniş yer bulmuştu.
Ancak cinsiyet eşitsizliği tablosu bizde daha hazin bir görüntüye sahip. Ülkemizde cinsiyet eşitliği için 300 yıl gerekli olması bu vahameti açıklıyor sanırım.
Fizyolojisi gereği kadının her ay yaşadığı regl döneminin göz ardı edilmesi gibi, ileri yaşlarında girdiği menopoz dönemi de iş yaşamında görmezden geliniyor. Bu konuda İngiltere çarpıcı bir hamle yaptı. Neler olduğuna 22.02.2024 tarihli sozcu.com.tr sitesinin haberiyle bakalım.
İngiltere’de Menopoz Gündemi
İngiltere Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu'nun hazırladığı rapor ve rehber uluslararası kamuoyunun gündemine oturdu.
Komisyon, menopoz dönemindeki kadınlar için evden çalışmalarına izin vermek ya da ofisteki sıcaklığı düşürmek gibi "makul ayarlamaları" yapmayan işverenlere ayrımcılık nedeniyle dava açılabileceğini duyurdu.
Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu, işverenlere menopoz dönemine giren ve uyku güçlüğü, ateş basması ve beyin sisi gibi semptomlar yaşayan kadınlara karşı yasal yükümlülüklerini açıklayan bir kılavuz yayınladı.
Kılavuz, menopoz semptomlarının bir kadının günlük faaliyetlerini yerine getirme becerisi üzerinde "uzun vadeli ve önemli bir etkiye" sahip olması halinde Eşitlik Yasası kapsamında bir engellilik olarak kabul edilebileceğini belirtti. Ayrıca, yaş ve cinsiyet temelinde ayrımcılığa karşı korunmaları gerektiğini de belirtmektedir.
Komisyon, işverenlere işyerlerinde sıcaklığı düşürmeyi veya havalandırmayı iyileştirmeyi ve mümkünse dinlenme alanları veya sessiz alanlar sağlamayı düşünmelerini tavsiye etmektedir.
Ayrıca, kadınların daha serin kıyafetler giyebilmeleri için üniforma politikasını gevşetmeyi düşünmelerini önermektedir.
Vardiya Değişimi de Olabilir
İşverenler, uyumakta güçlük çeken kadınların daha geç saatlerde işe başlayabilmeleri için vardiya düzenlerinin değiştirilmesi de dahil olmak üzere daha fazla esneklik sunmaya teşvik edilmektedir. Kılavuzda ayrıca işverenlerin "mümkün olan durumlarda personelin evden çalışmasına izin verebileceği" belirtildi.
"Menopozla ilgili devamsızlık" nedeniyle disiplin cezası alan işverenlere de ayrımcılıktan dava açılabileceği belirtiliyor.
İzleme örgütü, menopoza giren kadınları "alaya alan" bir dil kullanılmasının taciz olarak değerlendirilebileceği uyarısında bulunuyor.