Doğru kullanıldığında müthiş sonuçlar doğuran, yeni kapılar açan toplantılar, doğru kullanılmadığında korkunç bir zaman yiyiciye dönüşüp verim kaybına yol açıyor.
Verimliliği Düşürüyor
Verimliliği artırmak için koca koca formüllere, büyük bütçelere, uzun uzadıya düşünmeye gerek yok her zaman. Basit düşünmek, göz önünde olanı görebilmek gerek ilk etapta. Mesela kurum içindeki toplantılar; gerçekten hepsi elzem mi? Organizasyonlarda gereksiz e posta almaktan yılmış cc mağdurları olduğu gibi, toplantıya girmekten sıtkı sıyrılmış insanlar da bir hayli fazla.
Doğru kullanıldığında müthiş sonuçlar, işler doğuran, yeni kapılar açan toplantılar, doğru kullanılmadığında korkunç bir zaman yiyiciye dönüşüp verim kaybına yol açıyor. Dolayısıyla kurum içinde verimliliği artırmak için atılması gereken önemli ve basit adımlardan biri gereksiz toplantıları ortadan kaldırmak.
Buyurun size işe yaramayan toplantı çeşitlemeleri:
- Başladı mı bitmek bilmeyen toplantılar
- Adet yerini bulsun diye yapılan toplantılar
- Haftanın belirli günleri mutlaka yapılan rutin toplantılar
- Üst yöneticisine “ben ve departmanım çalışıyoruz” izlenimi vermek isteyen yöneticinin yaptığı toplantılar
- Konuşmayı seven kişilerin gevezelik yaparak dakikalarca havanda su dövdüğü toplantılar
ve daha niceleri. Bir düşünmek lazım; bu kadar toplantının olduğu bir ortamda şirketin çalışanlara mesajı ne?
Gerekli mi?
Aslında soru basit: Yapılan toplantı gerçekten gerekli mi? Bu soruya dürüst yanıt verildiğinde kurum içindeki toplantı sayısı otomatik olarak azalacak ve verim artacaktır. Bu minvalde eski köye yeni adet getiren, statükoyu sorgulayan devrimci yöneticileri ayakta alkışlıyorum.
14 Nisan 2019 tarihli Hürriyet İK gazetesinde Burcu Özçelik Sözer konuyla ilgili bir haber yayınladı. Yazıdan Mart 2019 yılında Pfizer Türkiye Genel Müdürü olarak atanan Cem Açık’ın göreve gelir gelmez, çalışanları verimsiz toplantılardan ve gereksiz e posta trafiğinden kurtarmak için kolları sıvadığı belirtiliyor. Açık: “Kendi çalışma arkadaşlarımızın zamanını doğru yerlere kanalize etmek üzerine bir çalışma başlattık. Zamanımızın yüzde kaçı nerede geçiyor, bunun ne kadarı verimli diye bakıyoruz” diyor. Kaç İK tepe yöneticisi Cem Açık gibi bu durumu fark edip eyleme geçti merak ediyorum.
Çalışanların gereksiz toplantılara boğulduğu tüm firmalara örnek olsun.