Türkiye 2023 yılında Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) raporunda ‘çalışanlar için en kötü 10 ülke’ arasında yer aldı.
Çalışanlar İçin En Kötü 10 Ülkeden Biriyiz
Temmuz ayında basında yer alan haber tüm çalışanlar için oldukça iç karartıcı. ITUC raporuna göre çalışanlar için en kötü 10 ülke arasında yer alıyoruz. Etrafımızda olup bitenlere bakınca bu sonuca şaşırdık mı; “Hayır.” Neden şaşırmadık, çünkü veriler hep ortadaydı.
Birkaç yıl önceki haberlerden biliyoruz ki depresyonda Avrupa birincisiyiz. Yine geçmiş verilerden biliyoruz ki mutsuz çalışıyoruz. Gallup’un “Küresel Memnuniyet Araştırması 2019’a göre, Türkiye “Mutluluk Endeksi” listesinde 143 ülke arasında dördüncü sırada yer aldı. Ayrıca biliyoruz ki Türkiye’de zorunlu eğitim çağındaki çocuklar tarlalarda çalışıyor. Bu yıl 500 binin üstünde çocuğun, aileleriyle birlikte çalışmak için başka illere göçtüğünü biliyoruz. Bu çocuklar hangi koşullarda çalıştırılıyor? Haklarını alabiliyorlar mı? Bütün bunları derlersek en kötü 10 ülke arasında olmak sürpriz değil.
Basında pek çok kanalda yer alan habere 17.07.2023 tarihli tr.euronews.com haberiyle bakalım. Haber özetle şöyle:
Türkiye Son İki Yıldır Aynı Kategoride
ITUC raporunda, "işçilerin özgürlükleri ve hakları acımasızca saldırıya uğramaya devam etti, polis protestoları bastırdı ve sendika liderleri keyfi olarak tutuklandı" denildi. Türkiye, Küresel Haklar Endeksi'nde “işçi haklarının garanti altında olmadığı” anlamına gelen 5. grupta yer aldı.
Endekste "Çalışanlar için en kötü 10 ülke" şu şekilde sıralandı: Bangladeş, Belarus, Ekvador, Mısır, Esvatini, Guatemala, Myanmar, Filipinler, Tunus ve Türkiye. Türkiye, son iki yıl da bu kategoride gösterilmişti.
Raporda, Türkiye'de işverenlerin "örgütlenmeye çalışan işçileri metodik olarak işten çıkardığı" kaydedildi.
Yolsuzluğu Protesto Edenler Gözaltında
Raporda 26 Şubat 2023'te 'yolsuzluğu protesto edenlerin" gözaltına alındığı ifade edildi. Ayrıca raporda, "Protesto, DİSK ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından, ülkedeki son depremin mağdurlarına yardım çabalarını engelleyen yolsuzluk raporları üzerine düzenlendi" denildi.
"Devlet suçları için bağımsız soruşturma" isteyen ve gözaltına alınan 100'den fazla kişi arasında her iki sendika üyelerinin bulunduğu kaydedildi.